Bloomberg: Consumul tot mai mare de gaze naturale în Asia afectează piața europeană

Publicat: 12 03. 2021, 20:08
Sursa foto: Shutterstock

Consumul tot mai mare de gaze naturale în Asia va dicta din ce în ce mai mult prețul în Europa pentru această materie primă care altădată era legată de prețul petrolului.

Aceasta este concluzia unei analize Bloomberg, citată de site-ul agenției Agerpres.

Schimbarea a devenit evidentă în cursul acestei ierni, când temperaturile scăzute din emisfera nordică au dus la o creștere puternică a consumului în Asia, cel mai mare consumator mondial de gaze.

În Asia, vânzătorii de gaze au putut obține prețuri record iarna aceasta, ceea ce a dus la o creștere a prețurilor și în Europa.

„Pe parcursul următorilor ani, preţurile europene la gaze vor deveni din ce în ce mai puţin dependente de Europa şi din ce în ce mai mult influenţate de evoluţiile globale”, spune Andy Sommer, de la traderul elveţian Axpo Solutions AG.

Dependența de importurile de gaze naturale a Europei, în creștere

Deși are numeroase opțiuni de aprovizionare prin conducte, Europa devine tot mai dependentă de importurile de gaze naturale, pe fondul scăderii producției interne.

În același timp, comerțul cu gaze lichefiate transportabile este în creștere rapidă, stimulat în special de creșterea cererii din Asia.

Bloomberg atrage atenția că Europa va trebui să concureze pentru importurile de gaze naturale lichefiate cu state precum China, India, Pakistan sau Bangladesh.

Consumul din Asia va crește, cel din Europa ar urma să scadă

Consumul de gaze ar urma să crească în următorii ani în Asia, pe măsură ce unele țări de pe continent vor începe să utilizeze acest combustibil în producția de energie electrică, în locul cărbunelui.

În schimb, înăsprirea obiectivelor de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră va duce la scăderea consumului în Europa, în favoarea energiilor regenerabile, mai puțin poluante.

„Este o situaţie comparabilă cu cea de pe piaţa cărbunelui. Asia a fost întotdeauna o ancoră pentru preţurile la cărbune în Europa. Situaţia de pe piaţa gazelor se mută în aceeaşi direcţie”, spune Andy Sommer.

Bloomberg mai adaugă că volatilitatea de pe piața gazelor naturale lichefiate înregistrată iarna aceasta ar putea fi un semn pentru ceea ce urmează.

Acest tip de combustibil a devenit o materie primă atât de cerută la nivel mondial, încât evoluția mecanismelor de schimb dictează acum prețurile la gaze naturale, declară Christoph Merkel, directorul companiei de consultanță Merkel Energy.

„Preţurile la gaze lichefiate au devenit preţurile de pe piaţa gazelor. Mai există în continuare unele preţuri la huburi, dar gazele lichefiate sunt acum principalul motor al pieţei”, spune el.