BNR a majorat rata dobânzii de politică monetară de la 4,75%, la 5,50% pe an

Publicat: 05 08. 2022, 16:47
Actualizat: 05 08. 2022, 16:48
Sursa foto: Shutterstock

Banca Naţională a României (BNR) a decis, vineri, majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 5,50% pe an, de la 4,75% pe an. Consiliul de administrație al instituției a precizat că această măsură se aplica începând cu data de 8 august 2022.

Deciza va avea consecințe în creșteri ale ROBOR, indicatorul în funcție de care mulți dintre români își plătesc ratele la bancă, ceea ce înseamnă că ratele unor credite vor crește. De asemenea, BNR a majorat rata dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 6,50% pe an, de la 5,75% pe an, şi a crescut rata dobânzii la facilitatea de depozit la la 4,50% pe an, de la 3,75%.

Printre celelalte decizii luate de Consiliul de administrație al BNR, pe probleme de politică monetară, se numără păstrarea controlului ferm asupra lichidităţii de pe piaţa monetară şi menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit, se arată în comunicatul transmis de BNR.

În ianuarie 2022, rata dobânzii BNR era de 2% , crescând treptat la nivelul actual de 5,5%. Creșterea dobânzii cheie conduce, direct sau indirect, la creșteri ale indicilor folosiți în calcularea ratelor pentru creditele cu rata dobânzii variabilă, fie că vorbim de ROBOR la 3 sau 6 luni sau IRCC.

ROBOR la 3 luni era la nivelul de 3% pe an în ianuarie, iar în prezent este de 8,12%. Cu mici excepții, indicele folosit la calculul ratelor creditelor cu dobândă variabilă luate înainte de mai 2019 a crescut constant. Creșterea dobânzilor de către băncile centrale se datorează situației economice globale, mult mai complicate decât era în urmă cu doar doi ani.

La finalul lunii iunie, IRCC a crescut  la 2,65%, având un decalaj de 6 luni din momentul în care se întâmplă tranzacţiile de pe piaţa monetară și până când BNR îl actualizează. Decizia BNR va afecta atât ratele la credit, cât și recompensa dată pentru depozitele bancare.