Banca Națională anunță că scumpirile cu care românii se confruntă în ultima vreme vor continua să crească, punctul culminant al inflației nefiind încă atins.
Astfel, potrivit estimărilor BNR, rata inflației va trece de 11,2%, după cum informează Antena3.
Unul dintre principalele motive pentru creșterea rapidă a inflației ar fi majorările prețurilor la combustibili, la alimentele procesate și la materiile prime agroalimentare, a declarat Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR.
„Au existat tensiuni suplimentare care au apărut din cauza creșterii prețului combustibilului și al alimentelor procesate. Prețurile din energie, care au fost principalul determinant al inflației, și continuă să fie, din păcate s-au transmis cu o viteză mult mai mare decât cea așteptată în prețul produselor procesate și mai ales al alimentelor. Aceasta este cauza pentru care, crede Banca Națională, inflația va depăși estimarea făcută în februarie.
Dacă nu ar fi fost aceste măsuri de plafonare a prețurilor la gaze și energie, probabil că inflația ar fi avut mult peste două cifre în acest moment. Deci efectul acestor măsuri este foarte bun, din acest punct de vedere. Dar ele nu au putut compensa celelalte creșteri de prețuri și de aceea indicele inflației a trecut de 10 procente”, a explicat Dan Suciu.
Rata anuală a inflației a crescut peste pragul de 10%, conform datelor oficiale publicate marți de Institutul Național de Statistică (INS), ritm previzionat și de Banca Națională a României (INS).
INS a anunțat că rata anuală a inflaţiei în luna martie 2022, comparativ cu luna martie 2021, a ajuns la un nivel de două cifre, resepctiv de 10,2%. În urmă cu o lună, în luna februarie 2022 comparativ cu luna februarie 2021, acest indicator era de 8,5%.
Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) estima, în 5 aprilie, când a a decis o nouă majorare a dobânzii-cheie, începând din 6 aprilie, că, „potrivit actualelor evaluări, rata anuală a inflației este așteptată să crească ceva mai pronunțat în următoarele luni decât s-a anticipat în luna februarie, sub impactul șocurilor pe partea ofertei”.