BOALA care ucide şase femei pe zi în România. Avem cea mai ridicată rată de incidență din UE și cea mai mică rată a vaccinarii
O boală nemiloasă care afecează mii de femei anual a luat amploare în România. Cu toate că vaccinul împotriva HPV este gratuit de aproape un an, rata vaccinării rămâne extrem de scăzută, iar România se confruntă cu cea mai ridicată incidență din Uniunea Europeană.
Peste 3.300 de femei din România sunt diagnosticate anual cu cancer de col uterin, iar mai mult de jumătate dintre ele pierd lupta cu boala. Această boală ucide șase femei pe zi, arată o statistică alarmantă care subliniază necesitatea măsurilor de prevenire.
Virusul HPV, responsabil pentru dezvoltarea acestei afecțiuni, afectează întreaga populație, indiferent de vârstă.
Deși vaccinarea împotriva HPV este disponibilă gratuit pentru tinerii între 11 și 19 ani și compensată 50% pentru femeile între 19 și 45 de ani, doar 6% dintre români au optat pentru imunizare.
Sandra Alexiu, medic de familie, spune că numărul celor care aleg să se vaccineze este mult mai mic decât s-ar dori, deși vaccinul poate preveni 90% din cazurile de cancer de col uterin.
„Sunt foarte puțini. Cu rețeta respectivă se duc la farmacie și vin înapoi la vaccinare. Au început să vină, e adevărat. Mai puțin decât ne-am dori. Sunt alte țări în care rata de vaccinare se duce la 90%”, explică Sandra Alexiu, medic de familie, potrivit Observatornews.ro.
În alte țări europene, precum Spania sau Portugalia, rata vaccinării depășește 70%, însă a fost nevoie de 13 ani pentru a atinge aceste procente.
Medicii avertizează că vaccinarea nu protejează doar femeile împotriva cancerului de col uterin, ci este esențială și pentru bărbați, care pot dezvolta cancere penian și anal din cauza virusului.
Adriana Ghelmene, medic ginecolog, explică faptul că vaccinarea bărbaților contribuie la reducerea incidenței virusului în populația generală, protejând astfel și femeile.
„Persistenţa virusului HPV ar trebui să fie peste 1 an jum 2 ca să se manifeste în leziuni precursoare. La bărbați este mult mai silențioasă, în ani de zile poate duce la cancer penian și anal. Vaccinarea bărbaților ne ajută pe de o parte să scădem incidența cu virusul hpv la femei și pe de altă parte să scădem incidența cancerului”, declară Adriana Ghelmene, medic ginecolog.
În primele 8 luni de la implementarea programului compensat, 10.543 de persoane s-au vaccinat complet împotriva HPV, majoritatea fiind fete. Totuși, medicii subliniază importanța prevenirii prin vaccinare, chiar și pentru cei care au fost deja infectați cu o tulpină a virusului.
Vaccinul împotriva HPV oferă o protecție de 90% și rămâne una dintre cele mai eficiente măsuri de prevenire a cancerului de col uterin.