Boala extrem de contagioasă care se răspândește cu repeziciune în România. Cum te poți feri de ea

Publicat: 25 03. 2023, 14:51
Foto: Envato

După pandemia de coronavirus, care a infectat milioane de oameni, o nouă boală pândește hâd românii. Deși veche de sute de ani, tuberculoza, mai ales dacă este netradată, poate duce la deces, iar riscul de infecție este crescut. 

Tuberculoza nu se transmite la fel de rapid precum COVID-19, dar dacă locuiești în casă cu o persoană care suferă de tuberculoză, boala se poate transmite, avertizează medicii. Se consideră că există un risc mare de transmitere a tuberculozei dacă locuiești în aceeași casă cu o persoană infectată timp de aproximativ o lună.

Numărul cazurilor de tuberculoză este în creștere în România. Anul trecut au fost aproape 9.000 de cazuri, cu peste o mie mai multe decât în 2021.

România, pe primul loc în Europa la numărul de pacienți infectați

În lume mor zilnic 4.000 de oameni cu tuberculoză. Din nefericire, România este pe primul loc în Europa la numărul de pacienți infectați. Ca să nu mai fie considerată o problemă de sănătate publică gravă, specialiștii spun că ar trebui să avem un caz la un milion de locuitori.

”Ultimul studiu care este în curs vizează descoperirea de markeri care să ne dea o imagine despre transformarea infecției în boală sau despre evoluția bolii sub tratament, astfel încât să nu fie nevoie să facem același tratament la toată lumea, adică să facem medicină personalizată”, spune Elvira Ibrahim, șef de departament de cercetare.

Medicii spun că în realitate sunt mai multe cazuri de tuberculoză. Pe lângă un bolnav pot fi alți zece infectați. Simptomele sunt ușor de recunoscut. ”Pacientul care tușește mai mult de trei săptămâni, care scade în greutate, face febră, transpiră noaptea, este pacientul care trebuie îndrumat de medicul de familie către medicul specialist”, a spus Gina Ciolan, medic pneumolog, scrie digi24.ro.