BOALA ignorată de mulți oameni, deși slăbește organismul și simptomele sunt evidente. În prezent, nu există un tratament precis care să o vindece
Din ce în ce mai multe persoane prezintă simptomele unei boli pe care, însă, nu o bagă în seamă, iar medicii o diagnosticheaza cu greu. Este din ce în ce mai clar că ritmul alert, dar uneori și dezorganizat, al vieții cotidiene își pune amprenta asupra sănătății noastre. Iar în lipsa unui program bine structurat și în lipsa odihnei, apare o boală pe care puțini știu că o au.
Este vorba de oboseala cronică, denumită în termeni medicali encefalomielită mialgică, fiind un sindrom care decât slăbește organismul. Și, chiar dacă simptomele sale sunt clare, mulți aleg să le ignore.
De obicei, ea se manifestă prin stări constante de oboseală care pot dura chiar și până la șase luni, iar în acest interval, concentrarea și amintirea unor informații devin din ce în ce mai dificile.
Pacienții pot prezenta și tulburări de somn, dureri de cap și bătăi rapide ale inimii, iar în unele cazuri, din cauza acestui sindrom mai pot apărea și dureri de mușchi sau senzația de slăbiciune.
Care sunt cauzele acestei boli
În lume, peste un milion de oameni suferă de oboseală cronică, dar foarte puțină îi acordă o mare atenție și problema este că, dacă este complet ignorată, această boală se poate complica potrivit Fanatik.
Mai mult, există persoane care, în ciuda unui diagnostic corect, continuă să își desfășoare activitățile zilnice. Astfel, organismul este solicitat și mai mult și poate apărea ceea ce se numește „stare post-efort”.
Și, abia când simptomele devin severe, comportamentul pacienților se schimbă radical. Atunci, unii dintre ei se izolează în casă și specialiștii avertizează că, în astfel de situații, riscul de sinucidere crește semnificativ.
Factorii care declanșează encefalomielita mialgică sunt de ordin psihologic, iar în prezent nu există un tratament precis care să vindece complet encefalomielita mialgică.
De cele mai multe ori, această boală poate fi tratată cu ajutorul exercițiilor fizice, dar la fel de eficiente pot fi și ședințele de psihoterapie.
De aceea, se recomandă consultarea unui medic specialist, încă din momentul sesizării primelor simptome.
FOTO – Caracter ilustrativ: Shutterstock