Prima pagină » Actualitate » Boala virală care a ucis 300.000 de PISICI în 6 luni. Cum se transmite virusul PIF

Boala virală care a ucis 300.000 de PISICI în 6 luni. Cum se transmite virusul PIF

Boala virală care a ucis 300.000 de PISICI în 6 luni. Cum se transmite virusul PIF

O mutaţie a coronavirusului felin face ravagii în Cipru, insulă mediteraneană.

Apărătorii drepturilor animalelor îndeamnă autorităţile guvernamentale să ia măsuri pentru a stopa epidemia.

Ce simptome prezintă pisicile infectate cu PIF

Un pisoi în vârstă de şase luni, pe nume Baby, a fost adus recent la o clinică veterinară din capitala Nicosia. El a fost diagnosticat cu peritonită infecţioasă felină (PIF).

După cum a explicat medicul veterinar Kostis Larkou, acest virus „provine dintr-o mutaţie a coronavirusului intestinal prezent la 90% dintre pisici, care este foarte contagioasă de la un animal la altul, dar care nu se transmite la om”.

Animalele infectate cu PIF prezintă simptome diverse: febră, umflarea abdomenului, slăbiciune şi uneori chiar agresivitate.

Potrivit specialiştilor, populaţia de feline, alcătuită în cea mai mare parte din pisici fără stăpân, ar depăşi numărul locuitorilor de pe insulă, estimat la puţin peste un milion.

Cipru şi pisicile sale au o poveste veche: osemintele unuia dintre aceste animale descoperite lângă rămăşiţele umane dintr-un mormânt vechi de peste 9.000 de ani reprezintă cea mai veche dovadă a domesticirii pisicii.

Dinos Ayiomamitis, preşedintele organizaţiei Cats PAWS Cyprus şi vicepreşedintele „Cyprus Voice for Animals” (CVA), estimează că cel puţin 300.000 de pisici au murit din cauza acestei boli în ultimele şase luni.

De 25 de ani, el hrăneşte în jur de 60 de feline care trăiesc într-un cimitir din Nicosia. „Colonia merge bine, dar suntem îngrijoraţi pentru că, dacă doar una se infectează, vor urma şi celelalte”, a declarat pensionarul de 70 de ani.

PIF afectează mai multe oraşe importante din Cipru, dar şi ţările vecine, precum Liban, Israel şi Turcia.

Ce măsuri pregătesc autoritățile

Pentru a stopa acest focar, au fost luate în considerare două opţiuni: utilizarea unui medicament aprobat pentru coronavirusul uman în India, molnupiravir, şi a unui medicament antiviral veterinar aprobat în Anglia, numit GS-441524.

Doar importul de GS a fost autorizat în Cipru, însă este supus unor restricţii, iar preţul său, prohibitiv, poate varia între 3.000 şi 7.000 de euro pe pisică. Rezultatul: nu există un stoc de medicamente în Cipru.

„Ne cumpărăm medicamentele de pe piaţa neagră online sau de pe grupuri de Facebook. Ne păstrăm furnizorii secreţi pentru a putea continua să avem grijă de animalele noastre”, spune o femeie, care a vorbit sub protecţia anonimatului, de teamă că ar putea avea probleme.

De mai multe săptămâni, Epaminondas încearcă să convingă guvernul să autorizeze molnupiravir, un tratament care ar costa în jur de 200 de euro pe pisică.

Vasiliki Mani, o femeie în vârstă de 38 de ani, membră a mai multor asociaţii pentru apărarea drepturilor animalelor, solicită o soluţie rapidă. În ianuarie, ea a tratat două pisici care au contractat PIF, iar tratamentul a costat-o 3.600 de euro. „Mi-am cheltuit toate economiile”, a spus Vasiliki, citată de France 24.

În cazul în care PIF continuă să sufere mutaţii, „Insula pisicilor” va deveni „Insula pisicilor moarte”, cred specialiștii.

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele

Citește și