Boboteaza 2024. Când vine preotul „cu botezul”, de fapt
Boboteaza 2024. Preotul merge înainte de Bobotează pe la casele oamenilor pentru a le sfinți cu agheasmă de la Sfânta Liturghie.
Boboteaza 2024, una din cele mai importante sărbători ortodoxe
Boboteaza 2024. Una din cele mai importante sărbători din calendarul creștin ortodox este sărbătorită pe 6 ianuarie 2024.
Potrivit BOR, înainte de Bobotează, preoții merg cu botezul pentru a sfinți casele creștinilor cu agheasmă.
Boboteaza 2024. Când vine preotul cu botezul
Anual, înainte de Bobotează, preotul merge din casă în casă „cu botezul” și stropește toți membrii familiei, casa și gospodăria fiecărui enoriaș cu agheasmă.
De regulă, preotul vine cu botezul în Ajunul Bobotezei, pe 5 ianuarie, dar există parohii care pleacă cu botezul chiar mai devreme, încă de pe 3 ianuarie.
Boboteaza este sărbătorită pe 6 ianuarie, cu o zi înainte de altă mare săbrătoare, Sfântul Ion.
Boboteaza 2024. Ce este bine să faci în Ajun de Bobotează
Boboteaza 2024. Când vine preotul cu botezul, este bine ca enoriașii să aibă pe masă o lumânare aprinsă și un bol în care acesta să pună apa sfințită.
Totodată, unii enoriași țin post negru în ziua din Ajunul Bobotezei. Cei care nu pot ține întreaga zi post negru, pot ține până la asfințitul soarelui.
Patriarhul Daniel va oficia sâmbătă, 6 ianuarie, de Bobotează, Slujba Sfințirii Mari a apei la Catedrala Patriarhală
La Catedrala Patriarhală se va desfășura vineri Sfințirea mare a apei, precum și îmbutelierea a 20.000 de sticle într-un spațiu special amenajat, fără accesul credincioșilor.
Totodată, vor fi pregătite 10.000 de pachete cu anafură. Sâmbătă, 6 ianuarie, începând cu ora 7:00, la Baldachinul Sfinților de lângă Catedrala Patriarhală, vor fi oferite credincioșilor prezenți sticle de 0,5 litri cu Aghiasmă Mare împreună cu pachete cu anafură. Între orele 9.30 și 11.30, va fi săvârșită Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală.
Începând cu ora 12.00, în pridvorul Reşedinţei Patriarhale, va fi săvârșită Slujba Sfințirii Mari a apei (Aghiasma Mare) de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, iar apoi credincioșii prezenți la slujbă vor fi binecuvântați prin stropire cu aghiasmă.