Bogdan Aurescu anunță crearea Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență
Ministrul Afacerilor Externe a declarat că România a ajuns deja la etapa în care merge spre crearea Centrului Euro-Atlantic pentru Rezilienţă. Bogdan Aurescu afirmă că au existat reacţii foarte bune cu privire la oportunitatea şi necesitatea înfiinţării acestui centru.
„Această discuţie despre rezilienţă devine tot mai importantă, atât la nivelul Uniunii Europene, cât şi la nivelul NATO”, a declarat Aurescu.
Bogdan Aurescu: „Ne confruntăm cu multe vulnerabilităţi”
Șeful MAE arată că lumea se confruntă azi „cu tot mai multe vulnerabilităţi, cu tot mai multe ameninţări, de diverse feluri, iar pandemia Covid-19 a demonstrat şi ea, la rândul ei, necesitatea unei creşteri a gradului de rezilienţă strategică, atât la nivelul Uniunii Europene, cât şi la nivelul NATO”.
Pe cale de consecință, România a demarat o serie de discuți cu diverşi experţi și cu factori de decizie de la diverse organizaţii internaţionale.
„Am discutat cu omologi de-ai mei şi am tatonat ideea creării unei astfel de instituţii şi am ajuns la etapa în care mergem spre crearea acestui Centru Euro-Atlantic pentru Rezilienţă, care să fie o platformă integrată a eforturilor pe care atât la nivelul UE, cât şi la nivelul NATO statele membre le fac pentru a face faţă acestor riscuri, pentru a găsi în aceaşi timp soluţii, pentru a cartografia vulnerabilităţile şi pentru a găsi formule de contracarare a acestora”, a mai precizat Bogdan Aurescu.
Ministrul a reamintit că a prezentat iniţiativa României de înfiinţare a unui astfel de centru atât pe 25 ianuarie, la reuniunea miniştrilor afacerilor externe ai statelor membre UE, precum şi la reuniunea din decembrie a miniştrilor de externe NATO.
Reacții pozitive din rândurile UE și NATO
„Am transmis conceptul către toate statele din UE şi NATO şi avem deja reacţii foarte bune cu privire la oportunitatea şi necesitatea unui astfel de centru. Centrul va fi creat, într-o primă etapă, ca instituţie în subordinea Ministerului Afacerilor Externe, după care, într-o a doua etapă, va fi internaţionalizat, prin cooptarea de experţi din state membre ale UE şi NATO. Centrul va acorda expertiză atât pe plan intern, instituţiilor naţionale, cât şi statelor membre UE, respectiv NATO şi partenerilor acestor organizaţii”, a mai precizat Bogdan Auresu.
Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență va acţiona ca o platformă integrată pe trei dimensiuni principale. „Pe de o parte, va acţiona pentru reducerea riscurilor în anticipare şi adaptare prin colectarea de bune practici în materie de contracarare a factorilor care pot afecta rezilienţa statelor şi organizaţiilor. Dar va acționa și prin cooperare în materie de cercetare. Deci va face cercetare, pe de o parte, şi pe de altă parte va oferi programe de instruire, de training pentru statele interesate”.