Prima pagină » Actualitate » Bogdan Aurescu, apel pentru românii din diaspora, înaintea alegerilor parlamentare. „Vă îndemn să optați pentru o modalitate simplă, eficientă și care vă protejează sănătatea!”

Bogdan Aurescu, apel pentru românii din diaspora, înaintea alegerilor parlamentare. „Vă îndemn să optați pentru o modalitate simplă, eficientă și care vă protejează sănătatea!”

Bogdan Aurescu, apel pentru românii din diaspora, înaintea alegerilor parlamentare. „Vă îndemn să optați pentru o modalitate simplă, eficientă și care vă protejează sănătatea!”
Ministrul Bogdan Aurescu / Sursa: MAE

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a reiterat apelul adresat cetățenilor români cu domiciliul sau reședința în străinătate, să se înscrie ca alegător prin corespondență pentru scrutinul parlamentar din 6 decembrie 2020, în contextul apropierii datei-limită. Înființarea secțiilor de votare, pentru care au optat 3.939 de conaționali din diaspora, va depinde de decizia autorităților statelor respective, bazată pe analiza riscului epidemiologic la momentul organizării votării.

Ministrul Bogdan Aurescu a transmis, vineri, un apel adresat cetățenilor români cu domiciliul sau reședința în străinătate în contextul apropierii termenului până la care aceștia pot opta pentru votul prin corespondență la alegerile parlamentare din acest an.

Mai sunt șase zile, respectiv până în 22 octombrie, în care românii pot trimite cereri de înscriere ca alegător prin corespondență, termen prelungit de autorități de la 21 septembrie, pentru a permite cât mai multor români să voteze, în cazul în care secțiile de vot nu vor putea fi înființate din cauza riscului ridicat de răspândire a noului coronavirus.

Au mai rămas șase zile până la termenul-limită

În mesajul transmis vineri, ministrul Afacerilor Externe reiterează recomandarea utilizării votului prin corespondență, ca modalitate simplă, eficientă și sigură din punct de vedere sanitar de exercitare a dreptului constituțional de vot.

„Stimați cetățeni români din afara granițelor țării, mai sunt doar 6 zile în care puteți opta pentru votul prin corespondență la alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020, prin înregistrarea pe platforma www.votstrainatate.ro. Votul prin corespondență este cea mai sigură cale pentru a vă proteja sănătatea, în actualul context pandemic. De aceea, vă recomand din nou să optați pentru votul prin corespondență și să vă înscrieți pe platforma www.votstrainatate.ro”, a transmis Bogdan Aurescu.

Ministrul a reamintit că la înscrierea pentru votul prin corespondență românii au posibilitatea de a face dovada reședinței sau domiciliului în străinătate folosindu-se de unele dintre cele mai uzuale documente, cum ar fi permisul de conducere în Spania, factura de utilități în Franța, abonamentul de transport în Olanda. Lista integrală este disponibilă pe site-ul MAE, în secțiunea dedicată alegerilor parlamentare din anul 2020.

De asemenea, Aurescu a făcut referire la decizia de joi a Biroului Electoral Central, „ca urmare a demersurilor noastre”, ca alegătorul care deține un act de identitate al cărui termen de valabilitate ar fi expirat în perioada 1 martie – 6 decembrie 2020 să își poată exercita dreptul de vot la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților din decembrie 2020 în baza acestuia.

„Așa cum am făcut și anul trecut la alegerile prezidențiale, vă asigur că și de această dată Ministerul Afacerilor Externe va depune în continuare toate eforturile care ne stau la îndemână, potrivit competențelor noastre legale, în circumstanțele actuale, pentru a ne asigura că toți cetățenii români cu domiciliul sau reședința în străinătate care doresc să participe la acest proces electoral vor putea să o facă în condiții de siguranță. Vă îndemn să alegeți votul prin corespondență, vă îndemn să optați pentru o modalitate simplă, eficientă și care vă protejează sănătatea!”, a conchis Aurescu.

În privința secțiilor de votare, la care vor să meargă 3.939 de români înscriși ca alegători la urne, ministrul își exprima, la începutul lunii, speranța să poată fi înființate cât mai multe secții de votare, aproape de numărul de 835, respectiv cele înființate pentru alegerile prezidențiale din 2019.

La acea dată, Aurescu a precizat că mai multe state, printre care și cele cu mari comunități românești, și-au dat acordul de principiu, dar cu condiții, pentru organizarea de secții de votare, decizia finală urmând să fie luată în apropierea zilei votului.

Numărul cererilor, sub cel de la prezidențialele din 2019

Ca alegători prin corespondență, pentru scrutinul prezidential din 2019 se înscriseseră aproximativ 30.000 de români.

Până la momentul publicării, pe portalului dedicat fuseseră primite, începând din 1 aprilie, 24.735 de cereri pentru înscriere ca alegător prin corespondență pentru alegerea resprezentanților din Senat și Camera Deputaților.

Aceste cifre reprezintă totalul cererilor trimise, dar nu și aprobate, în urma verificării valabilității datelor incluse.

Numărul total de cetățeni cu drept de vot înscriși în Registrul electoral, la data de 25 august 2020 ultima raportare a Autorității Electorale Permanente, era de 19.004.986, , dintre care 18.270.004 cu domiciliul sau reședința în țară, iar 734.982 au domiciliul în străinătate și posesori de pașaport CRDS. Acestora li se adăuga numărul de alegători care urmau să împlinească 18 ani în perioada 26.08.2020-27.09.2020, respectiv 21.165.

La alegerile locale din 27 septembrie au fost înscriși pe liste permanente si complementare 18.295.485 de români.

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și