Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a transmis, într-o declarație de presă, că noile atacuri cu rachete rusești din Kiev au avut loc la 1 – 1,5 kilometri de ambasada României. Totodată, oficialul a precizat că personalul este în siguranță, condamnând acțiunile din ultima perioadă ale Rusiei în Ucraina.
Într-o declarație de presă înaintea reuniunii miniștrilor afacerilor externe ai statelor membre ale Uniunii Europene – Consiliul Afaceri Externe (CAE), de la Luxemburg, Bogdan Aurescu a afirmat că unele rachete au lovit la o distanță de 1 – 1,5 kilometri de sediul Ambasadei României la Kiev.
„Voi reitera astăzi condamnarea de către România a recentei escaladări a conflictului din Ucraina de către Rusia, în special prin atacurile cu rachete de lunea trecută, dar și din cursul zilei de astăzi, în centrul Kievului și în alte orașe din Ucraina. În această dimineață am ținut legătura îndeaproape cu Ambasada României la Kiev. Câteva rachete au lovit la o distanță de 1-1,5 km de sediul Ambasadei nostre, însă tot personalul este în siguranță și monitorizăm cu atenție evoluția evenimentelor. Aceste atacuri reprezintă o încălcare flagrantă a dreptului international umanitar, care interzice ferm orice atac asupra țintelor civile și a civililor”, a declarat Bogdan Aurescu.
De asemenea, ministrul de Externe a explicat că agenda discuțiilor de azi de la Luxemburg are ca punct central contracararea impactului agresiunii ruse în Ucraina, fiind esențial ca Uniunea Europeană să susțină Republica Moldova, „una dintre țările cel mai afectate de conflictul din Ucraina”.
„România își aduce propria contribuție: furnizăm deja energie electrică vecinului nostru, Republica Moldova, pentru a gestiona această situație într-un mod eficient. În același timp, voi reitera condamnarea de către România a faptului că, lunea trecută, unele dintre rachetele care au lovit Ucraina au traversat spațiul aerian al Republicii Moldova, ceea ce reprezintă o altă încălcare a dreptului internațional, cu atât mai mult cu cât vorbim despre un stat neutru, conform Constituției Republicii Moldova”, a spus ministrul de Externe.
Bogdan Aurescu a precizat că susține ultimul pachet de sancțiuni adoptat de Uniunea Europeană împotriva Rusiei, precum și cea mai recentă tranșă pentru Facilitatea europeană pentru pace în sprijinul Ucrainei, precum și lansarea misiunii UE pentru pregătirea armatei ucrainene, menționând că este „un pas înainte foarte important în sprijinirea capacităților de apărare ale Ucraina”.
„România va continua susținerea pentru Ucraina. Este un sprijin multidimensional, dar acum vreau doar să menționez faptul că, de la începutul crizei, peste 5,2 milioane de tone de cereale au trecut prin România spre destinații terțe, ceea ce reprezintă un sprijin important în gestionarea crizei alimentare la nivel mondial. Totodată, voi sublinia faptul că, în opinia noastră, Rusia este din ce în ce mai izolată. Recenta Rezoluție a Adunării Generale a ONU a fost adoptată cu o largă majoritate. De asemenea, rezultatele alegerilor din cadrul Conferinței Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor, care a avut loc la București, au demonstrat că Rusia este izolată”, a afirmat Bogdan Aurescu, în declarația de presă transmisă de Ministerul Afacerilor Externe.
„Misiunea UE de monitorizare la frontiera armeano-azeră este un pas foarte important către sporirea încrederii între părți. Demersul este rezultatul unei propuneri pe care România a lansat-o în timpul turneului pe care l-am efectuat în iunie 2021, în Caucazul de Sud, alături de colegii mei din Austria și Lituania. Voi exprima condamnarea de către România a încălcării unor drepturi fundamentale ale omului, precum libertatea de exprimare și libertatea de întrunire. Voi transmite susținerea pentru adoptarea unor măsuri restrictive, ca reacție la încălcarea de către Iran a drepturilor omului și ținând cont, de asemenea, de informațiile credibile privind livrarea de drone Rusiei, așadar ținând cont și de acest gest al Iranului în susținerea Rusiei”, a conchis ministrul de Externe.