Bogdan AURESCU, interviu pentru presa austriacă: Prin decizia sa privind Schengen, Austria a generat multă nemulțumire în România / Dorim să fim întotdeauna parte a soluției
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a acordat un amplu interviu publicației austriece Die Presse. Oficialul român a spus că decizia Austriei de a bloca aderarea României la spațiul Schengen a fost nedreaptă, neașteptată și nu a fost anunțată în prealabil.
„Austria nu ne-a spus niciodată anterior că România ar trebui să facă ceva anume. România nu este parte a problemei, dorim să fim întotdeauna parte a soluției”, a declarat Aurescu.
În privința duratei războiului Aurescu a spus că UE și statele sale membre vor rămâne alături de Ucraina atât timp cât este necesar. De asemenea, România se pronunță pentru adoptarea cât mai curând a celui de-al 10-lea pachet de sancțiuni UE împotriva Rusiei.
De asemenea, a spus Aurescu, negocierile de pace vor începe doar atunci când Ucraina va dori acest lucru. Astfel, ține de Ucraina să definească ce înseamnă, de fapt, victoria pentru ea.
Bogdan Aurescu a precizat că ucrainenii au un țel legitim și corect, de a elibera teritoriile ocupate de ruși.
România, afectată de război
Diplomatul român arată că România este statul membru NATO cu cea mai lungă graniță cu Ucraina și 3,6 milioane de cetățeni ucraineni au trecut în țara noastră.
Acesta a refuzat, însă, să comenteze pe marginea subiectului legat de numărul de arme pe care România le-ar trimite în Ucraina.
Războiul împotriva Ucrainei este un război împotriva valorilor UE, a spus Aurescu, în interviul acordat presei austriece. În România se află acum 5.000 de soldați aliați, din SUA, Franța, Belgia, Olanda, Polonia, Portugalia și alte state. Franța și-a asumat conducerea acestui Grup de Luptă.
Ce spune Aurescu despre Republica Moldova
Ministrul de Externe condamnă ferm tentativele Rusiei de a „destabiliza” Republica Moldova.
De asemenea, la Viena, în 23 și 24 februarie, la un an de la începutul războiului, se desfășoară o Adunare Parlamentară a OSCE. Austria ar putea să nu elibereze vize delegaților ruși, care sunt pe lista de sancțiuni a UE.
Prezența lor „va crea mult disconfort”, a precizat oficialul român.
Austria blochează aderarea României la Schengen
Aurescu a spus că decizia Austriei de a bloca aderarea României la spațiul Schegen a fost „nedreaptă, neașteptată și nu a fost anunțată anterior”.
Austria nu a precizat niciodată ce anume ar trebui să facă România, în acest sens. România nu este parte a problemei, ci vrea să fie mereu parte a soluției, a spus ministrul.
Aurescu așteaptă un semnal de deschidere din partea Austriei, pentru un dialog constructiv privind aderarea la spațiul Schengen.
De asemenea, statisticile agenției europene FRONTEX nu confirmă cifrele Ministerului de Interne austriac și arată foarte limpede că România nu este pe ruta migratorie a Balcanilor de Vest. În opinia sa, disputa privind cifrele ar trebui să fie depășită.
„România îndeplinește toate condițiile pentru aderarea la Schengen”, a spus Aurescu.
Cât despre relațiile austriaco-române, prin decizia sa, Austria a generat multă nemulțumire în România. Austria este unul din marii investitori în România, cu investiții de peste 5 miliarde de euro. De asemenea, mulți români luccrează în Austria.
Aurescu are un mesakj clar pentru ministrul de externe austriac, Alexander Schallenberg: Nu ar trebui să permitem ca disputa să umbrească relațiile bune. „Sper să depășim acest episod, cât mai repede”, a conchis Bogdan Aurescu, în intervenția amplă la diepresse.com.