Bogdan Aurescu, mesaj de mulțumire către Parlamentul Olandei: „Dialogul nostru politic apropiat şi intens cu partenerii olandezi a fost fructuos”. Scenariile și controversele înaintea Consiliului JAI

Publicat: 07 12. 2022, 18:14
Actualizat: 07 12. 2022, 18:27
Sursa foto: Profimedia

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a salutat, miercuri, votul din Parlamentul olandez în sprijinul aderării României la Schengen. Poziția Parlamentului Olandei era o condiție esențială pentru ca reprezentantul Guvernului olandez să poată vota în Consiliul JAI din 8 decembrie pentru aprobarea intrării României în Schengen.

În ceea ce privește dosarul privind aderarea României la spațiul Schengen, acesta se află pe ordinea de zi a Consiliului JAI de joi, în ciuda opoziției Austriei, care și-ar fi dorit scoaterea României și a Bulgariei și păstrarea Croației.

Austria rămâne singurul stat membru al Uniunii Europene care se opune intrării României și Bulgariei în Schengen. Președintele Klaus Iohannis și premierul Nicolae Ciucă au declarat că România va continua, până în ultimul moment, negocierile pentru a se ajunge la rezultatul dorit.

Salut cu căldură finalizarea, astăzi, de către Parlamentul olandez a procedurii de aprobare a poziţiei favorabile a Guvernului în sprijinul aderării României la Schengen. Dialogul nostru politic apropiat şi intens cu partenerii olandezi a fost fructuos, ducând la un rezultat favorabil”, a scris Aurescu pe Twitter.

Două scenarii posibile sunt luate în calcul pentru extinderea Schengen: fie se amână votul, ceea ce ar duce la excluderea subiectului de pe agenda Consiliului JAI de joi 8 decembrie, fie votul va fi unul pozitiv pentru România.

„Avem susţinerea fermă a Franţei şi Germaniei, reconfirmată la toate nivelurile”

Premierul Nicolae Ciucă a precizat, cu o zi înainte de Consiliul JAI de la Bruxelles, care reuneşte miniştrii de Interne ai statelor membre, că România continuă să facă eforturi pentru a obţine rezultatul dorit.

La acest moment, toate statele membre ne susţin în avansarea aderării, inclusiv Olanda şi Suedia, cu excepţia Austriei. Avem inclusiv susţinerea fermă a Franţei şi Germaniei, reconfirmată la toate nivelurile.

Referitor la Austria, putem afirma că am avut întâlniri la nivelurile cele mai înalte: preşedintele României cu cancelarul Austriei, miniştrii de interne şi experţii tehnici. Datele, inclusiv de la instituţiile europene Frontex, confirmă că România nu se află pe fluxurile de migraţie care să genereze temeri. Practic, nu putem vorbi despre o justificare reală în acest moment”, a spus premierul.

Nicolae Ciucă a menţionat că problema migraţiei ilegale este una „foarte sensibilă politic” în multe state membre şi că este nevoie de măsuri „mai eficiente de răspuns” la acest fenomen.

Premierul a subliniat însă că „blocarea aderării României la Schengen” nu va aduce răspunsurile dorite de Austria. Pe de altă parte, aderarea României „va face spaţiul Schengen şi mai sigur”, care va avea „şi mai multe” instrumente la îndemână pentru a ajuta la controlul migraţiei ilegale.

Preşedinta NEOS: „Austria limitează de una singură libertăţile cetăţenilor UE”

Partidul austriac NEOS, din familia europeană a USR, susţine aderarea României la spaţiul Schengen, anunţă Uniunea Salvaţi România

Beate Meinl-Reisinger, preşedinta NEOS, a cerut guvernului austriac să-şi retragă decizia de a se opune aderării României la Schengen şi a arătat că OVP, partidul aflat la putere în Austria, „pune în pericol prin această decizie chiar esenţa proiectului european: libertatea”, transmite sursa citată.

Austria limitează de una singură libertăţile cetăţenilor UE. Guvernul federal ar trebui să analizeze cu mare atenţie cine sunt aliaţii noştri. Formarea unei axe Nehammer – Orban – Vucic şi alienarea României, Bulgariei şi a restului ţărilor UE nu este în interesul Austriei”, a declarat Beate Meinl-Reisinger, conform USR.

De asemenea, europarlamentara NEOS Claudia Gamon a arătat că România şi Bulgaria îndeplinesc criteriile de aderare la Schengen încă din 2011.

Aderarea unei ţări la spaţiul Schengen nu ţine de dispoziţiile şi de situaţia de moment a OVP (Partidul Popular Austriac), ci de anumite criterii strict tehnice. E timpul ca neacceptarea acestora în Schengen să se încheie”, a precizat Claudia Gamon, citată de USR.


CITEȘTE ȘI:

Laude pentru Croația, critici pentru România și Bulgaria. Cancelarul Austriei invocă riscul de securitate: „Avem 100.000 de persoane care au trecut granița neregulamentar, dintre care 75.000 au traversat România, Bulgaria și Ungaria”

Raportul noii misiuni de evaluare Schengen contrazice declarațiile oficialilor străini care se opun aderării României. „Infrastructura IT este exemplară. Factorii de decizie au cunoștințe solide privind riscurile și tendințele migratorii”

EXCLUSIV | Pot fi România și Bulgaria separate la votul Schengen? Fost ministru de Interne: „Separarea ar însemna să instalăm pe Dunăre măsuri pe care acum nu le avem. A merge pe teza asta înseamnă a căuta un motiv de amânare”

EXCLUSIV | De ce se opune Austria aderării României la Schengen. Fostul ministru de Interne Dragoș Tudorache: ”Opoziția Austriei nu este ca cea a Olandei, motivele lor țin de gestionarea migrației. O amânare nu este oportună”