VIDEO | Bogdan Aurescu: Securitatea în Regiunea Mării Negre este considerată ca fiind o parte importantă pentru NATO
This browser does not support the video element.
Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, joi, la B1TV, că atât SUA cât și Franța și-au asumat angajamentul pentru oferirea securității în flancul estic al alianței NATO. El a afirmat că alianța urmărește cu mare atenție evoluția conflictului diplomatic dintre Rusia și Occident pe motivul extinderii granițelor NATO, iar această criză și un rol de catalizator al forțelor aliate.
„Arată angajamentul celor două state care sunt și parteneri strategici ai României pentru securitatea României și pentru securitatea NATO. Sunt două declarații așteptate. În spatele lor este o muncă destul de consistentă, desfășurată pe un interval de timp destul de larg”, a declarat ministrul de Externe.
Ministrul precizează că din 2014 și până în prezent asistăm la o deteriorare de securitate în regiune flancului de est al NATO.
„Vorbim despre consolidarea posturii de descurajare și apărare pe flancul estic. Acest obiectiv este un obiectiv pe care îl urmărim în contextul deteriorării situației de securitate în regiune, care nu este de dată recentă. Vedem în aceste zile o agravare a acestui tip de deteriorare. Putem spune că după 2014 asistăm la o deteriorare a situației de securitate în regiune. Obiectivul consolidării flancului estic îl urmărim de multă vreme”, a spus Bogdan Aurescu.
Aurescu a afirmat că NATO pregătește consolidarea din Regiunea Mării Negre, fiind considerată o parte importantă pentru securitatea euro-atlantică.
„Putem să vedem că acest tip de criză are și un rol de catalizator. Dacă ne uităm la istoria noastră recentă, vedem că momentul 2014 când Federația Rusă a ocupat ilegal Crimeea a fost momentul care a declanșat la nivelul NATO o pregătire în sensul consolidării flancului estic. 2014 a însemnat și momentul summit-ului din Marea Britanie când au început să fie luate și primele măsuri pentru această prezență pe flancul estic, care ulterior a fost materializată prin luarea unor decizii la summit-ul de la Varșovia din 2016, apoi întărită prin decizii de la Summit-ul de la Bruxelles din 2018.
Președintele României a continuat să aducă problematica securității din Regiunea Mării Negre pe agenda aliată. Securitatea în Regiunea Mării Negre este considerată ca fiind o parte importantă pentru securitatea euro-atlantică. Aceste evoluții din vecinătatea noastră ne confirmă că această abordare a fost una îndreptățităv”.