Bogdan Aurescu: „Situația din Ucraina ne preocupă. Vedem spionaj, propagandă și dezinformare din partea Rusiei”
Ministrul Afacerilor Externe (MAE), Bogdan Aurescu, a declarat că tensiunile produse de desfășurarea masivă de trupe rusești la granița Rusiei cu Ucraina și în Crimeea provoacă îngrijorare în România și NATO.
Acesta adaugă că situația urmează să fie discutată și la o întâlnire trilaterală România-Polonia-Turcia, care va avea loc la București, informează Digi24.
Ministrul a mai adăugat că diplomații încearcă să găsească modalități de detensionare a situației, dar că Rusia se folosește și de alte tactici, printre care propaganda și dezinformarea prin canale de propagandă precum Sputnik.
„Este, fără îndoială, o situație care ne preocupă. Este o situație față de care noi ne-am exprimat îngrijorarea și am avut câteva ocazii bune, ca să spun așa, pentru a discuta împreună atât cu aliații din NATO, săptămâna trecută, când am participat la o reuniune ministerială comună, în premieră, la NATO, miniștri de externe și miniștri ai apărării, și pe de altă parte la Uniunea Europeană, pentru că luni am avut consiliul de afaceri externe la care a participat ca invitat ministrul de externe al Ucrainei pe care, de altfel, îl voi avea și eu ca invitat în această săptămână, vineri. În același timp, am avut și o dezbatere pe fond între miniștrii de externe europeni cu privire la situația din Ucraina”, a spus Aurescu la Digi 24.
Bogdan Aurescu: Spionaj, propagandă și dezinformare din partea Rusiei
Ministrul a atras atenția că în regiune sunt înregistrate, pe lângă masări de trupe, și activități de spionaj, propagandă și dezinformare din partea Rusiei.
El a făcut referire la unele canale de dezinformare, cum ar fi Sputnik Moldova, care acoperă și România.
„Vedem nu doar masări de trupe, vedem și activități de spionaj, de atac hibrid, de atacuri cibernetice, a se vedea dosarul Solar Winds și vedem propagandă, dezinformare, campanii pe care le duce, vă doar exemplul Sputnik Moldova, care acoperă și România și care transmite în direct protestele împotriva măsurilor anti-Covid.
Noi încercăm să găsim cele mai potrivite măsuri de acțiune pentru a dezescalada această situație, pentru a da exemple cât se poate de ferme în susținerea integrității teritoriale și suveranității Ucrainei, în cazul de față, pentru a contracara încălcările drepturilor omului, cum este cazul Navalnîi. Aici și România a susținut sancționarea prin folosirea noului regim global al UE în domeniul drepturilor omului și luăm tot felul de alte măsuri. Sunt foarte convins că discuțiile pe care le vom avea în aceste zile la București vor avea un impact important pentru că faptul că ele au loc arată seriozitatea cu care tratăm evoluțiile la nivel regional”, a mai spus Bogdan Aurescu.
Situația dintre Rusia și Ucraina, tot mai tensionată
Situația dintre Moscova și Kiev este tot mai tensionată, în contextul în care Rusia ar fi mobilizat trupe la granița cu Ucraina.
Marți, Volodimir Zelenski l-a invitat pe omologul său rus, Vladimir Putin, la o întâlnire în cadrul căreia să discute încetarea conflictului din regiunea ucraineană Donbas, dar și atenuarea tensiunilor dintre cele două țări.
Kievul şi Moscova se acuză reciproc de intensificarea ciocnirilor în Donbas, unde trupe ucrainene luptă cu separatiştii sprijiniţi de Rusia, într-un conflict despre care Ucraina afirmă că s-a soldat cu 14.000 de morţi începând din 2014.
Kievul, susținut de NATO, acuză Rusia că ar fi trimis trupe la frontiera estică a Ucrainei și în peninsula Crimeea, anexată în 2014.
La rândul său, Rusia a denunțat „activitatea provocatoare” a Statelor Unite și NATO în regiunea Mării Negre.