Boloș cere ajutorul românilor în combaterea evaziunii/ „Ne gândim ca cei care denunță să primească un procent din contravaloarea faptei”

Boloș cere ajutorul românilor în combaterea evaziunii/ „Ne gândim ca cei care denunță să primească un procent din contravaloarea faptei”
Marcel Boloș - Foto: Facebook
Publicat: 21/11/2023, 15:30
Actualizat: 21/11/2023, 18:51

Marcel Boloș vrea să îi implice mai mult pe români în combaterea evaziunii fiscale, mai ales în contextul Legii pensiilor, care necesită o colectare mai bună la bugetul de stat, pentru a susține cele 2 majorări a legii pensiilor prevăzute în 2024. În acest context, Boloș a spus că „se gândește ca cei care îi denunță pe evazioniști să primească un procent din contravaloarea faptei”.

Îndemnul premierului Marcel Ciolacu a fost luat în serios de ministrul Finanțelor, care s-a pus pe treabă și a început să caute banii necesari susținerii majorărilor prevăzute în noua lege a pensiilor. În acest context, Marcel Boloș vrea să restituie o parte din contravaloarea faptei de evaziune fiscală celor care reclamă infracțiunea.

Ne gândim să fie un procent din fapta şi din contravaloarea faptei de evaziune pentru că e, până la urmă, e meritul persoanei care a constatat. Dacă sunt mai multe persoane care sesizează aceeaşi faptă, ne putem gândi şi la un sistem de stimulare proporţională, a spus Marcel Boloș pentru Observator.

Astfel, românii ar putea semnala online neregulile legate de o posibilă infracțiune de evaziune fiscală, evaziune care a ajuns la peste 10% din PIB în România, adică undeva în jur de 160 de miliarde de lei. Digitalizarea sistemului din subordinea Ministerului Finanțelor ar urma să fie făcut cu bani europeni, asta în condițiile în care de la 1 ianuarie, factura electronică va fi obligatorie pentru toate tipurile de tranzacții realizate între firme.

Noi scannere în Portul Constanța

Pentru a combate evaziunea, statul român are în plan achiziția a 26 de scannere performate, care ar urma a fi montate în Portul Constanța și în mai multe vămi din țară, printre care în punctele de trecere a frontierei cu spațiul non-UE, respectiv Ucraina, Moldova, dar și la granița cu Bulgarie, rute preferate de evazioniști.

În prezent, Autoritatea Vamală Română dispune de un singur scanner în Portul Constanţa, vechi de două decenii. Angajații din port fac manual inspecția mărfurilor sosite în țară. În acest context, Boloș dă asigurări că primele loturi de scannere vor fi inaugurate cel târziu la finalul anului viitor.

De asemenea, de la mijlocul lui 2024 şoferii care transportă mărfuri vor fi obligaţi să aplice sigilii inteligente pe autovehicule. Acestea vor transmite în timp real locația transportului către agențiile din subordinea Ministerului de Finanțe.

„Cel târziu la începutul anului viitor să putem să inaugurăm, să punem prima bornă de scanner. Cele 2.000 de sigilii vor fi repartizate în funcţie de zonele de risc. La graniţa cu Bulgaria, unde vin cele mai multe mărfuri care se pare tranzitează teritoriul României, dar mai mult rămân în ţară”, a precizat Boloș pentru Observator.

În ultima lună, Executivul condus de Marcel Ciolacu s-a întâlnit cu reprezentanți ai mai multor companii de digitalizare, printre care și compania românească listată la bursa din New York, UiPath, cu care a vorbit despre digitalizarea ANAF. Mai mult, premierul spunea pe 16 noiembrie că în octombrie, colectarea veniturilor la bugetul de stat a ajuns la un nivel record de 40 de miliarde de lei. (detalii AICI)

CITIȚI ȘI:

VIDEO | Ce spune Bogdan Hossu, despre noua lege a salarizării: Nu va putea să fie aplicată decât cel mai devreme de la 1 ianuarie 2025

VIDEO | Ce spune opoziția despre Legea pensiilor, după dezbaterile din Comisie/ Seidler: Doamna ministru încearcă să ducă cu zăhărelul pensionarii

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Mulți oameni suferă fără să știe de „ura față de mișcare”