Bonus din partea statului pentru repararea electrocasnicele stricate. În ce condiții ar putea primi românii acești bani
Deșeurile formate din aparate electrocasnice sunt extrem de multe, numai anul trecut omenirea a generat peste 61 de milioane de tone de astfel de deșeuri electronice, dintre care doar 18% au fost tratate și reciclate în mod corespunzător.
Însă, pentru a scădea numărul mare al acestora, se poate acorda un bonus de reparație de la stat. În Austria, spre exemplu, peste jumătate de milion de oameni au solicitat bonusul de reparație, un ajutor ce poate ajunge până la 200 de euro în cazul aparatelor ajunse la service.
Acest lucru s-ar putea întâmpla și ân România, pentru a încuraja folosirea unor produse pentru cât mai mult timp,
”De multe ori această activitate de reparație nu este rentabilă din punct de vedere economic, iar utilizatorul decide să renunțe la acel echipament pentru a cumpăra unul nou. Autoritățile europene și autoritățile naționale susțin activitatea de reparație, dacă aceasta este rentabilă din punct de vedere economic.
Putem să considerăm programe de susținere a acestei industrii, programe finanțate în diverse surse, chiar programe care să vină în contraparte cu programul de rabla electrocasnică susținut de administrația Fondului pentru Mediu”, a declarat Cristian Pocol, preşedinte Respo DEEE.
Dacă aducem un aparat defect la reparații și nu îl aruncăm imediat ce se strică, mediul înconjurător are doar de câștigat. În plus, încurajăm micile service-uri și totodată crearea unor noi locuri de muncă, scrie antena3.ro.