BOR: „Încurajarea și promovarea etatistă a avortului depășește cu mult granița între viața și moartea unei persoane”
Mai multe ONG-uri au solicitat finanțarea de către stat a avortului la cerere în România, avertizând că această procedură devine tot mai greu de efectuat deoarece mulți doctori nu vor să o mai efectueze decât în situția în care se impune ca urgență medicală.
În replică, Biroul de presă al Patriarhiei a transmis un punct de vedere prin care arată că viața e un „dar dumnezeiesc”.
Poziția BOR față de avort
A încuraja şi promova etatist avortul depăşeşte cu mult graniţa trasată de conştiinţă, bioetică şi fundamentalul bun-simţ între viaţa şi moartea unei persoane, transmite Patriarhia Română.
BOR subliniază că una dintre funcţiile centrale ale ortodoxiei române este de a orienta atenţia spirituală a oamenilor spre „mântuirea din răul cu multe chipuri care sfidează şi sabotează sensul existenţei omeneşti, iar crima, inclusiv cea comisă prin avort, este unul dintre aceste chipuri”.
„Poziţia BOR şi a tuturor cultelor faţă de avort e una clară, firească, fermă şi ireversibil orientată pro-viaţă. Mesajul creştin are ca miez libertatea, iubirea şi respectul pur faţă de viaţa şi demnitatea persoanei umane, născute sau nenăscute încă”, precizează BOR.
„Avortul este şi rămâne legal, dar nu tot ce este legal coincide totdeauna riguros cu ce este moral, graniţa dintre permis şi posibil fiind una la care ar trebui să reflectăm atent şi responsabil ca persoane înzestrate nu doar cu trup, ci şi cu spirit” – Patriarhia Română
Ca reacţie la „recent solicitatul, dar nefirescul sprijin al statului pentru finanţarea avortului în absenţa unei urgenţe medicale, act care ar reprezenta o implicită încurajare a acestuia”, Biserica Ortodoxă Română apreciază că cei care „aleg să îşi asculte conştiinţa şi să evite implicarea într-un act medical care suprimă brutal o viaţă (…), au dreptul şi, dacă sunt medici, obligaţia, să respecte riguros jurământul lui Hipocrate deplin favorabil vieţii, iar dacă sunt reprezentanţi ai societăţii civile, deci inclusiv ai cultelor religioase care includ cea mai mare parte a acestei societăţi, să-şi exprime şi să-şi apere public principiile morale, etice, filosofice şi religioase ocrotite de Constituţie”.
Datoria BOR față de societate
Patriarhia arată că Biserică nu impune, ci „invită stăruitor” la respectarea şi protejarea vieţii şi demnităţii persoanei umane, pledând mereu cauza acestora ca pe cea mai înaltă posibil, viaţa fiind „un dar dumnezeiesc plin de sens pentru individul străin de individualism feroce şi pentru comunitatea formată din noi toţi, cei ce am avut şansa de a ne naşte”.
Această poziţie a Bisericii, adaugă sursa menţionată, este considerată o datorie, nu o imixtiune în viaţa personală a cuiva.
„O datorie prelungită concret în proiecte şi acţiuni filantropice destinate mamelor care se confruntă cu o criză de sarcină. Asemenea acţiuni au ca raţiune inclusiv conştientizarea faptului că autonomia asupra propriului trup nu implică şi dreptul de a decide asupra vieţii unui alt trup care creşte în el. Abia această reflecţie de tip moral indică gradul real şi onorabil de responsabilitate.
În contextul unei ierni demografice fără precedent în istoria României, a încuraja şi promova etatist avortul depăşeşte cu mult graniţa trasată de conştiinţă, bioetică şi fundamentalul bun-simţ între viaţa şi moartea unei persoane care poate îmbogăţi cu existenţa sa comunitatea din care urmează să facă parte, cu condiţia de a i se respecta dreptul primordial: acela de a se naşte. Orice stat responsabil are ca scop şi raţiune fondatoare asigurarea şi întreţinerea binelui comun al societăţii pe care o administrează, nu sabotarea ei, fie şi subtilă, prin încurajarea unor curente ideologice extrem de nocive social precum sceleratul antinatalism”, explică Patriarhia Română.
Instituţia aminteşte că un stat democratic care respectă libertăţile cetăţeneşti, dar şi dreptul fundamental la viaţă are în cultele religioase un partener de „maximă încredere”.
„Cultele religioase sunt partenere sociale de maximă încredere ale unui stat democratic care respectă libertatea individuală a persoanei şi libertăţile cetăţeneşti, dar care, simultan, sprijină responsabil şi înţelept dreptul fundamental la viaţă, educaţia în spiritul valorilor umane validate de istorie şi cultura vieţii, singurele care pot asigura perpetuarea existenţei unui popor, progresul moral şi prosperitatea sa. Acestea au depins, depind şi vor depinde totdeauna de persoane vii, sănătoase şi educate, care formează comunităţi vertebrate de valori şi aspiraţii înalte, nu de persoane cărora nu li s-a îngăduit să se nască şi să trăiască”, se mai arată în comunicatul Patriarhiei Române.
Peste 250 de organizaţii ale societăţii civile din România şi internaţionale au cerut luna trecută ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila, şi preşedintei Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Adela Cojan, decontarea avortului la cerere, potrivit unui comunicat al Centrului Filia.