Boris Johnson: Vladimir Putin a trecut deja „linia roșie”. Trebuie să facem mai mult! Putem face mai mult pentru a-l opri să-și folosească rezervele de aur, de exemplu, pe lângă rezervele sale de numerar?

Publicat: 24 03. 2022, 09:59
Boris Johnson / Sursă Foto: Shutterstock

Premierul britanic Boris Johnson a spus, joi, înainte de a pleca la summit-ul de urgență al NATO că a propus luarea de măsuri în cazul rezervelor de aur ale Rusiei, precizând că Vladimir Putin a trecut deja „linia roșie”

„Cel mai important lucru pe care lumea îl știe acum este că poporul ucrainean va lupta pentru țara lor. Ei cred în țara lor. Își iubesc țara și o vor apăra.

A fost ceva ce nu știam cu adevărat acum o lună. Acum este absolut clar. Asta a schimbat geopolitica.

Înseamnă că avem datoria să-i ajutăm. Avem datoria să-i ajutăm să se protejeze pe ei înșiși și pe cei dragi. Și astfel, Marea Britanie își intensifică din nou ajutorul. Am trimis deja aproximativ 4.000 de arme antitanc. Vom trimite mult mai multe în următoarele zile, încă 6.000 de rachete și multe altele.

Și ideea pe care o voi sublinia astăzi (la summit-ul NATO – n.red.) este că Rusia a trecut deja pragul barbariei prin felul în care se comportă.

Oamenii vorbesc despre noi linii roșii pentru arme chimice, biologice.

Pentru mine, linia roșie a fost deja depășită. Bombardează, fără discriminare, centre civile.

El (Vladimir Putin – n.red.) provoacă un număr mare de victime în rândul populației complet nevinovată.

Trebuie să facem mai mult. Putem face mai mult pentru a-l opri să-și folosească rezervele de aur, de exemplu, pe lângă rezervele sale de numerar?

Cu cât exercităm mai multă presiune acum, în special asupra lucrurilor precum aurul, cu atât cred că putem scurta războiul”, a spus Boris Johnson, citat de The Guardian.

Joi, la Bruxelles, are loc un summit extraordinar al NATO, la care participă și președintele SUA, Joe Biden.

Ziua 29 de lupte în Ucraina

Ucraina intră, joi, în ziua cu numărul 29 de rezistență în fața invaziei Rusiei. Dezastrul umanitar se extinde în Ucraina, pe măsură ce sute de mii de locuitori din orașele încercuite rămân fără hrană, apă și căldură. Oficialii de la Cernihiv spun că orașul este în criză de apă potabilă, fiind la un pas de a ajunge în situația orașului port Mariupol, și raționalizează resursele de apă.

Oficialii NATO apreciază că Rusia a pierdut circa 15.000 de soldați, însă precizează că estimarea lor se bazează pe ceea ce le spune Ucraina și din informații „open source”.

Pentagonul susține că trupele ruse adoptă poziții defensive la nord de Kiev, mai degrabă decât să avanseze, în timp ce înaintarea acestora în alte zone a stagnat.

Franța testează „componenta aeriană a strategiei de descurajare” – versiunea modernizată a rachetei sale nucleare ASMPA.

Românii pot fi „Alături de Ucraina” în campania pentru refugiați organizată de Asociația Medici pentru România în parteneriat cu grupul de presă Gândul