Prima pagină » Actualitate » Borrell: UE ar putea decide marți noi sancțiuni la adresa Rusiei

Borrell: UE ar putea decide marți noi sancțiuni la adresa Rusiei

Borrell: UE ar putea decide marți noi sancțiuni la adresa Rusiei

Reprezentanții statelor membre ale Uniunii Europene au început marți discuții despre impunerea unor noi sancțiuni împotriva Rusiei după recunoașterea de către Moscova a regiunilor separatiste Donețk și Lugansk din estul Ucrainei, iar șeful diplomației europene, Josep Borrell, a declarat că primele astfel de măsuri ar putea fi adoptate chiar marți.

Statele europene au anunțat în repetate rânduri că sunt gata să impună noi sancțiuni împotriva Rusiei dacă Moscova invadează Ucraina, reamintește Reuters.

Prezent la Paris, la deschiderea unui Forum UE pentru cooperarea în regiunea Indo-Pacific, Borrell a declarat că a convocat o reuniune de urgență a miniștrilor europeni de Externe, reuniune care va avea loc tot în capitala Franței.

„În această după-amiază, Consiliul va decide sancțiunile pe care le vom aplica. Trebuie să acționăm rapid, adică în această după-amiază. Avem un pachet (de sancţiuni posibile, n.red.). Există diferite măsuri, iar gradul de punere a lor în aplicare depinde de nivelul de agresiune”, a declarat Josep Borrell.

Separat, un oficial european a spus că cei 27 de ambasadori ai statelor membre vor discuta despre un pachet mai larg de sancțiuni, care să meargă dincolo de simplele interdicții de călătorie și înghețări de active impuse unor oficiali ruși.

Nu toate statele europene au aceeași opinie referitoare la sancțiuni

Oficialii și diplomații UE au spus că unele state membre doresc ca sancțiunile să fie adoptate în funcțiile de acțiunile Rusiei în estul Ucrainei, în timp ce altele doresc ca întreaga gamă de sancțiuni despre care s-a discutat în ultimele săptămâni să fie implementată acum.

Săptămâna trecută, mai mulți diplomați au declarat pentru Reuters că Austria, Ungaria și Italia și-ar dori ca aceste sancțiuni să fie impuse doar în cazul unei invazii militare a Rusiei în Ucraina.

Cu toate acestea, statele baltice, dar și unele țări din Europa Centrală și de Est, spun că sancțiunile ar trebui impuse imediat.

Occidentul a impus Rusiei sancțiuni economice în 2014, după anexarea peninsulei Crimeea, sancțiuni care au vizat sectorul energetic, cel bancar și industria de apărare din Rusia.

Diplomații contactați de Reuters au declarat că noile sancțiuni ar putea include măsuri împotriva oligarhilor ruși, interzicerea tranzacțiilor UE cu băncile private rusești și, eventual, eliminarea tuturor băncilor ruse din rețeaua SWIFT, esențială pentru transferurile internaționale de bani.

Aceste tipuri de sancțiuni ar fi probabil aprobate de liderii UE la un summit special, dar o astfel de întâlnire nu a fost încă anunțată.

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele

Citește și