Dacă în trecut bitezul însemna o mică petrecere, o cumetrie, așa cum spuneau românii, în prezent creștinarea unui copil aduce după o adevărată pretrecere, cu sute de invitați.
Ba mai mult decât atât, ”darul” pentru un astfel de eveniment diferă în funcție de oraș, locație, relația cu organizatorii, venitul personal și ziua când are loc petrecerea. De asemenea, trebuie avut în vedere și venitul pe care îl încasează lunar persoana care primește o astfel de invitație.
Așadar, pentru un botez la care ești invitat în calitate de prieten trebuie să ții cont că darul se încadrează între 900 – 1.000 lei. De asemenea, nașii bebelușului oferă între 1.600 – 1.800 de lei, iar colegii de serviciu între 650 și 800 de lei.
Însă, dincolo de aceste sume, nu este de neglijat nici taxa de la biserică pe care o achită nașul, de obicei.
Tarifele nu sunt standard ci diferă de la o biserică la alta, în funcție de cum este amplasată sau cât de căutată este. De asemenea, taxele diferă de la o parohie la alta.
Prețurile pentru o nuntă sau un botez la biserică pornesc de la 200 de lei și pot sări de 1.500 de lei. Nu veți primi chitanță de fiecare dată sau nu pentru toată suma.
Botezul este un ritual din perioada Noului Testament întâlnit în aproape toate confesiunile creștine şi reprezintă modalitatea de intrare vizibilă în comunitatea creștină. În Biserica Catolică, în Biserica Ortodoxă și în Bisericile Vechi Orientale botezul reprezintă una din cele șapte taine.