Prima pagină » Actualitate » Brățări de aur de peste 3.000 de ani, recuperate de România din Belgia. Comorile furate au fost depistate „la Monte Carlo”

Brățări de aur de peste 3.000 de ani, recuperate de România din Belgia. Comorile furate au fost depistate „la Monte Carlo”

Brățări de aur de peste 3.000 de ani, recuperate de România din Belgia. Comorile furate au fost depistate „la Monte Carlo”

Statul a reușit să recupereze trei comori arheologice descoperite și furate de pe teritoriul României și traficate pe piața occidentală. Este vorba de trei brățări de aur estimate ca fiind manufacturate acum aproximativ 4.000 de ani. Bijuteriile ar fi fost dezgropate de undeva din nord-vestul țării.

Brățările au fost aduse marți în țară de procurorii români, preluate din Museum aan de Stroom (MAS) din Anvers, Belgia. Cele trei piese arheologice era incluse în catalogul unei licitații din Monte Carlo. Brățările vor rămâne în custodia Muzeului de Istorie al României până la elucidarea provenienței și proprietarilor de drept

Marți, doi procurori din cadrul PÎCCJ – Secția de urmărire penală, împreună cu ofițeri de poliție din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române – Direcția de Investigații Criminale (IGPR – DIC), au adus în țară trei bunuri culturale mobile, respectiv trei brățări preistorice din aur (epoca fierului, perioada hallstattiană timpurie mijlocie-finalul mileniului II a.Chr.), provenite din situri arheologice de pe teritoriul României, acestea fiind preluate de la muzeul MAS din Anvers – Belgia. La evenimentul de predare-primire a brățărilor, care a avut loc ieri, a participat și inspectorul general al Poliției Române, anunță oficialii români.

Istoria comorii

Conform procurorilor, piesele de tezaur au fost descoperite de vânătorii de comori în România, în nord-vest, apoi traficate ilegal pe piața subterană de profil din Occident.

Cele trei bunuri culturale mobile de mare valoare, protejate de lege, au fost sustrase de autori necunoscuți și, ulterior traficate, în străinătate. Două dintre ele au fost identificate când au fost oferite la vânzare în cadrul unei licitații publice din Principatul Monaco. Cea de-a treia brățară a fost identificată cu prilejul efectuării percheziției domiciliare la reședința din Belgia a persoanei care a depus la casa de licitații din Monte Carlo cele două brățări, în vederea vânzării publice, comunică procurorii.

Brățările, parcate temporar la Muzeul  de Istorie

Autoritățile judiciare belgiene au semnalat pe, 27 octombrie 2020, apariția celor două brățări în catalogul unei licitații din Monte Carlo, iar pe 11 noiembrie 2020 organele de cercetare penală ale poliției judiciare din cadrul IGPR – DIC, Serviciul pentru Protejarea Patrimoniului Cultural Național s-au sesizat din oficiu cu privire săvârșirea infracțiunii de furt calificat.

Din probele administrate a reieșit faptul că cele trei brățări provin din situri arheologice din nord-vestul României, iar pentru exportarea lor era necesară obținerea unui certificat de export, document care nu există.

Asupra acestor bunuri s-a instituit sechestrul asigurător, urmând a fi predate în custodia Muzeului Național de Istorie a României, până la soluționarea definitivă a cauzei, urmând a fi supuse unor expertize pluridisciplinare (fizico-chimice, muzeografice ș.a.).

Cu există nici o informație dacă este posibil ca brățările să fie expuse.

Citiți și: Procurorul Augustin Lazăr, adevărul despre cele 24 celebre brățări de aur dacice. „Reporterul spune: Iată o piesă de un kilogram și jumătate. Ea nu este recuperată…”

GALERIE FOTO | Cum arată tezaurul dacic descoperit de câțiva tineri în Maramureș. Piesele sunt bijuterii ce au aparținut unor femei de cel mai înalt rang

Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter și fotoreporter la ZIUA. A mai colaborat ca ... vezi toate articolele

Citește și