A murit prof. dr. Constantin Bălăceanu-Stolnici, membru de onoare al Academiei Române!
Prof. dr. Constantin Bălăceanu-Stolnici, membru de onoare al Academiei Române, a murit duminică dimineață, 20 august, anunță Universitatea Ecologică București.
Academicianul Constantin Bălăceanu-Stolnici avea 100 de ani.
Constantin Bălăceanu-Stolnici, descendent al unei vechi familii boierești
„La 20 august a.c. a plecat dintre noi cu aceeași serenitate cu care și-a trăit întreaga viață de peste un veac, cu credință în Dumnezeu și încredere în știință, prof. dr. Constantin Bălăceanu-Stolnici, membru de onoare al Academiei Române și președinte de onoare al senatului Universității Ecologice din București (UEB). Descendent al unei vechi familii boierești a urmat cursurile facultății de medicină din capitală devenind medic neurolog și doctor în științe medicale. După 1989 a sprijinit dezvoltarea învățământului privat în România, numărându-se printre fondatorii UEB în cadrul căreia a predat cursuri de antropologie și neurologie”, anunță Universitatea Ecologică București.
Constantin Bălăceanu-Stolnici era născut în data de 6 iulie 1923.
„Plin de înțelepciune, optimist incurabil, generos și spirit ales, academicianul Constantin Bălăceanu-Stolnici ne împărtășea tuturor încredere, sprijin moral și bucuria de a trăi. Prin dispariția sa UEB, cei apropiați, precum și toți cei care l-au cunoscut suferă o grea și ireparabilă pierdere. Dumnezeu să-l odihnească în pace”, mai transmite UEB.
Constantin Bălăceanu-Stolnici, despre marele mister al minții
În 2022, invitat la podcastul ALTCEVA, cu Adrian Artene, profesorul Costantin Bălăceanu Stolnici a vorbit despre o serie dintre cele mai interesante subiecte ale momentului din societatea românească, dar nu numai.
Printre altele, el a atins și misterul creierului uman. Om de știință și medic neurolog, Bălăceanu-Stolnici a explicat că marele mister al modului în care funcționează mintea umană este ce se întâmplă la nivelul conștiinței și ce este această conștiință. De fapt, în opinia sa, aceasta este mare enigmă care se găsește la granița dintre științele exacte, filosofie și teologie.
„În științele exacte ceea ce se caută să se afle este care sunt bazele științifice ale activității mentale. Și aici ne izbim de unele lucruri care sunt foarte greu de descifrat. De exemplu durerea. Durerea nu există în Univers. Ce este această durere? Este ceva pur subiectiv. Culoarea albastră. Nu există în Univers. dacă cineva crede că Universul este colorat așa cum îl vedem noi este o eroare. Sunt radiații cu diferite lungimi de undă, corpusculi cu diferite dimensiuni și așa mai departe.
Partea aceasta subiectivă a creierului ne scapă de sub mâini. Există, o simțim, o simțim fiecare dintre noi, o comunicăm altora prin limbajul nostru, prin limbajul corporal, prin mimică și așa mai departe, este secretul nostru și niciodată nu voi ști dacă dumneavoastră vedeți culoarea albastră așa cum o văd eu. Deci problema este extrem de dificilă.
Există unele părți (n.r. ale minții umane) care se pot controla, se pot verifica, se pot măsura experimental, se pot influența biochimic și sunt altele care ne scapă și asupra cărora formulăm diferite ipoteze bazate în special pe ceea ce simțim noi prin introspecțiune pentru că această conștiință a noastră reflectă tot timpul evenimentele care se petrec în creier. Subiectiv. Noi simțim mirosul, un sunet, o muzică și așa mai departe. Și acest lucru îl controlăm prin conștiința noastră. Ce se întâmplă la nivelul conștiinței, ce este această conștiință rămâne o mare enigmă care se găsește la granița dintre științele exacte, filosofie și teologie” – Constantin Bălăceanu-Stolnici, în cadrul podcastului ALTCEVA
Constantin Bălăceanu-Stolnici știa secretul longevității
În cadrul dialogului cu jurnalistul Adrian Artene, prof.dr. Constantin Bălăceanu-Stolnici a dezvăluit și care este secretul longevității.
Astfel, reputatul om de știință și neurolog a precizat că o viață echilibrată în toate privințele este doar al doilea factor care influențează longevitatea.
„Există un secret. Dar acesta nu este cumpătarea. Este genetic. Când a fost întrebat Alex Comfort, un celebru gerontolog englez, care este secretul longevității, el a răspuns că este să îți alegi părinții și bunicii longevivi. Cel mai important element care garantează longevitatea este longevitatea părinților. Pentru că durata de viață este asigurată de informația genetică. Peste aceasta se adaugă faptul că o viață cumpătată permite genomului să te mențină în viață. Fără o viață echilibrată genomul se străduiește, dar se izbește de perturbațiile introduse de consum de alcool, de droguri, oboseală exagerată și așa mai departe” – Bălăceanu-Stolnici în discuția cu Adrian Artene la podcastul ALTCEVA.
Constantin Bălăceanu-Stolnici s-a născut la București în data de 6 iulie 1923.
A fost medic neurolog, profesor de Neuropsihologie și anatomie a sistemului nervos, membru de onoare al Academiei Române, membru al Academiei Oamenilor de Știință din România și al Academiei de Științe Medicale din România.
De asemenea, a fost Director de onoare al Institutului de Antropologie „Fr. I. Rainer” al Academiei Române și Președintele de Onoare al Societății Academice de Antropologie.
Descendent al neamului Bălăcenilor, veche familie boierească, Bălăceanu-Stolnici a urmat Liceul „I.C. Brătianu”, din Pitești, unde a dat Bacalaureatul în 1941.
Între anii 1941-1947 a urmat cursurile Facultății de Medicină din București, obținând în 1948 titlul de Doctor în Medicină și Chirurgie. În 1967 a fost confirmat Doctor în Științe Medicale de către IMF-București și Ministerul Învățământului.