Prima pagină » Actualitate » Brigăzile de tancuri americane ar putea reveni în Europa și ar fi amplasate în România și Polonia, spune un expert militar american și profesor la Colegiul de Război al SUA

Brigăzile de tancuri americane ar putea reveni în Europa și ar fi amplasate în România și Polonia, spune un expert militar american și profesor la Colegiul de Război al SUA

Brigăzile de tancuri americane ar putea reveni în Europa și ar fi amplasate în România și Polonia, spune un expert militar american și profesor la Colegiul de Război al SUA

Dacă războiul Rusiei împotriva Ucrainei determină Pentagonul să trimită brigăzi de tancuri înapoi în Europa, acestea ar putea ajunge în Românai și Polonia, scrie stripes.com, citând expertul militar John R. Deni, profesor la Colegiul de Război al Armatei din SUA. În timpul Războiului Rece, SUA avea brigăzi de tancuri staționate în Germania.

„Este dificil să punem brigăzi într-o singură locație în Germania în acest moment. Nu sunt sigur că avem capacitatea acolo să facem asta”, a spus John R. Deni. „Trebuie să începem să ne gândim la locuri din Polonia sau România, unde sunt și zone bune de antrenament.” Pentagonul a recunoscut că atacul Rusiei asupra Ucrainei ar putea schimba modul în care armata își aranjează forțele în Europa pe termen lung.

„Vom veni opțiuni și cred că vor fi dezvoltări în timp”, a declarat șeful de stat major al armatei, generalul James McConville, în timpul unei întâlniri găzduite de Asociația Armatei SUA la Washington.

Printre lucrurile pe care Pentagonul va trebui să ia în considerare dacă Washingtonul va direcționa creșteri mari de buget către armată este dacă dorește mai multe forțe prin rotație sau mai multe unități cu sediul permanent în Europa. Pe lângă tipurile de unități și capacități, armata va trebui să descopere cum să împartă resursele între Comandamentul Central al SUA, Comandamentul European și Pacific.

Un raport publicat miercuri de grupul de politici al Consiliului Atlantic din Washington susține că Europa va trebui să fie preocuparea principală a Armatei în anii următori.

Trecerea în Polonia și România

Unele decizii luate în timpul lungii retrageri de după Războiul Rece, care au fost făcute pe o perioadă de 25 de ani, ar putea limita opțiunile Pentagonului în Europa. În 1991, anul prăbușirii Uniunii Sovietice, armata americană din Germania opera din aproximativ 500 de locații diferite împrăștiate în toată țara. Cantitatea de teren ocupată numai de Armată era echivalentul a peste 300.000 de terenuri de fotbal, conform datelor istorice militare.

Astăzi, armata operează dintr-o mână de locații, lăsând o amprentă relativ mică în zonă. În ultimii ani, armata a efectuat numeroase evaluări ale terenurilor în așteptarea potențialului de extindere. Acestea au inclus vizite de cercetare la fața locului în nordul Germaniei.

Dar nu a rezultat nimic tangibil din aceste eforturi. Și în anii de după, armata a investit milioane de dolari în îmbunătățirea bazelor folosite de forțele de rotație din Polonia și România.

Aceste țări, împreună cu statele baltice, sunt de mult dornice să găzduiască mai multe trupe americane. Un avantaj pe care îl au Polonia și România față de țările baltice, când vine vorba de a întemeia unități mari, este că nu ar sta chiar la granița Rusiei, ceea ce le-ar putea lăsa expuse, a spus Deni.

Un alt rezultat al bazei forțelor americane spre est este că Polonia și România probabil vor împărți costurile, a spus el.

Printre mișcările pe care Raportul Consiliului Atlantic le recomandă pentru a contracara Rusia se numără: cel puțin încă trei unități de luptă echivalente de brigadă, dintre care două ar trebui să meargă în Polonia și România. O a treia brigadă ar trebui trimisă în Germania, susține raportul.

În timp ce opțiunile în Germania sunt limitate, o unitate ar putea fi trimisă în garnizoana de la Grafenwoehr, cel mai mare teren de antrenament al armatei din Europa.

 

Absolventă a Facultății de Jurnalism a Universității din București, cu o experiență în domeniile internațional și eveniment. S-a alăturat echipei Gândul în 2021. vezi toate articolele

Citește și