Britanicii au ieșit în stradă pentru a cere demisia premierului Liz Truss, după doar o lună de mandat. Ea ar putea fi destituită până pe 24 octombrie
Sute de britanici s-au strâns, marți, în fața Parlamentului Regatului Unit pentru a cere demisia premierul britanic Liz Truss, după doar o lună de mandat și tot după o lună de la înmormântarea Reginei Elisabeta a II-a.
De altfel, încercarea premierului britanic Liz Truss de a-și păstra funcția s-ar putea încheia în curând, susțin mai mulți politicieni britanici, potrivit Daily Mail.
Ea ar putea fi destituită până pe 24 octombrie, iar parlamentarii iau deja în calcul mai multe persoane care i-ar putea succeda, potrivit unui raport citat de Mediafax.
Astfel, potrivit sursei citate, aproape 100 de parlamentari britanici din Partidul Conservator aflat la guvernare ar urma să trimită scrisori de neîncredere în Truss lui Graham Brady, care conduce comitetul partidului care organizează campania pentru conducerea acestuia.
Care sunt reproșurile la adresa premierului britanic
În data de 2 octombrie, Liz Truss a făcut o întoarcere majoră de la planul său central de reducere a impozitelor, atunci când a retras o politică de eliminare a ratelor maxime pentru cei mai bogați. Reducerea a declanșat turbulențe pe piață, care au dat naștere, de asemenea, la numeroase rebeliuni în cadrul partidului său.
De asemenea, ea este acuzată și de eșecul în gestionarea inflației în creștere în țara sa și a faptului că moneda a atins un minim record. Pe 23 septembrie, a fost introdus un mini-buget cu scopul de a impune reduceri ale impozitelor pentru gospodării și ale facturilor la energie.
În urma acestei măsuri, comercianții au avertizat asupra amplificării datoriilor, iar bugetul menționat nu a avut efectul dorit asupra economiei britanice.
Bugetul a fost prezentat sub conducerea lui Kwasi Kwarteng, numit de Truss în funcția de ministru de Finanțe al Regatului Unit, fiind prima persoană de culoare care ocupă această funcție. Vineri, însă, Truss și-a demis ministrul și l-a numit pe Jeremy Hunt în funcția de ministru de Finanțe, implicând Marea Britanie într-o nouă criză.
Un raport al tabloidului Daily Mail sugerează că parlamentarii îi vor cere șefului comisiei să o informeze pe Truss că „timpul ei a expirat”, în caz contrar ea va fi îndrumată să schimbe regulile pentru a permite un vot de încredere.
Acesta a afirmat că Brady se opune înlăturării lui Truss și a susținut că Hunt și Truss, recent numiți, merită o șansă de a stabili strategia economică într-un buget pe 31 octombrie, se arată în raport.
Pe de altă parte, The Times a relatat că mai mulți parlamentari au purtat discuții secrete în acest sens și au luat în considerare înlocuirea lui Truss cu un alt lider, ceea ce ar consemna o schimbare la nivelul premierului britanic pentru a cincea oară de la Brexit, în 2016.
Ideea destituirii a apărut după ce Truss nu a ținut pasul cu realizarea unor aspecte vitale ale promisiunilor sale din sondaje, alimentând astfel nemulțumirea în rândul liderilor de partid.
Ea a promis să elimine taxele, înainte de a câștiga conducerea Partidului Conservator, în septembrie 2022. De asemenea, sondajele de opinie sugerează că partidul se află în urma Partidului Laburist din opoziție în sondajele de opinie.
Pe fondul speculațiilor privind înlăturarea lui Truss, însă, există mulți lideri și miniștri care se opun acestei măsuri. Potrivit ministrului de Externe, James Cleverly, o schimbare a premierului britanic ar fi o „idee dezastruos de proastă”.
„Cred că schimbarea conducerii ar fi o idee dezastruos de proastă, nu doar din punct de vedere politic, ci și economic, iar noi vom rămâne absolut concentrați pe creșterea economiei”, a declarat Cleverly referitor la rapoartele privind înlăturarea lui Truss.
Liz Truss spune că își regretă greșelile și vrea să rămână în funcția de prim-ministru al Marii Britanii
La rândul său, premierul britanic a declarat că îi pare rău pentru „greșelile” sale și a dat asigurări că dorește să rămână în funcție în „interesul național”, într-un interviu acordat BBC, difuzat luni seară.
„Vreau să îmi asum responsabilitatea și să îmi cer scuze pentru greșelile care au fost făcute. Voi rămâne în funcție pentru a livra pentru interesul național”, a declarat liderul conservator, al cărui mandat par putea să se încheie după doar șase săptămâni.
Ea a adăugat că mandatul său de o lună de zile „nu a fost perfect”, dar că şi-a „reparat” greşelile. Şi a spus că ar fi fost „iresponsabil” să nu schimbe cursul.
Ea a mai afirmat declarat că este în continuare hotărâtă să stimuleze creşterea economică a Marii Britanii, dar a recunoscut că acum va fi nevoie de mai mult timp pentru a-şi realiza promisiunile făcute pe durata alegerilor pentru şefia partidului.
„Rămân dedicată viziunii, dar va trebui să o realizăm într-un mod diferit”, a spus ea.
Mai mult, Liz Truss a insistat că va conduce Partidul Conservator la următoarele alegeri generale, în ciuda întorsăturii de situaţie care o fac să lupte pentru a-şi salva autoritatea.
Noul ministru britanic al Finanţelor: Prioritatea Guvernului este să restaureze „stabilitatea”
Noul ministru britanic al Finanţelor, Jeremy Hunt, a anunţat – luni – anularea „aproape tuturor măsurilor fiscale” anunţate în urmă cu trei săptămâni de către predecesorul său, Kwasi Kwarteng, care au aruncat pieţele britanice în haos, relatează Agerpres.
Jeremy Hunt, numit de urgență în funcție, vineri, a subliniat că prioritatea Guvernului britanic este să restaureze „stabilitatea”.
Printre principalele măsuri dezvăluite luni s-a numărat reducerea perioadei de timp pentru care va rămâne în vigoare plafonarea facturilor la energie a gospodăriilor – numai până în luna aprilie a anului viitor, nu timp de doi ani.
Hunt a mai spus că „alte decizii dificile” urmează să fie anunţate cu privire la cheltuielile guvernamentale, dar și legate de impozite.
FOTO – Andrei Trifan