Bruxelles va solicita miercuri crearea unui „certificat verde digital” care să permită cetățenilor vaccinați și nevaccinați să călătorească în alte state membre

Bruxelles va solicita miercuri crearea unui „certificat verde digital” care să permită cetățenilor vaccinați și nevaccinați să călătorească în alte state membre
„Certificatul verde digital” ar permite cetățenilor UE vaccinați și nevaccinați să călătorească în alte state membre și să nu fie obligați să fie carantinați
Publicat: 16/03/2021, 20:26

Bruxelles va propune crearea unui certificat Covid-19 pentru a permite cetățenilor UE să călătorească în interiorul blocului comunitar, după un impuls al țărilor dependente de turism devastate de pandemie.

Bruxelles va solicita miercuri crearea unui „certificat verde digital” care să permită cetățenilor vaccinați și nevaccinați să călătorească în alte state membre

Comisia Europeană va solicita miercuri crearea unui „certificat verde digital” care să permită cetățenilor vaccinați și nevaccinați să călătorească în alte state membre și să nu fie obligați să pună în carantină la sosire.

Certificatul va fi acordat cetățenilor care aveau fie dovada vaccinării, fie un test negativ Covid-19, fie dovada recuperării de la virus pentru cei care l-au contractat anterior, conform unui proiect publicat de Financial Times.

Țările din UE s-au confruntat cu planuri pentru un „pașaport” al vaccinului din UE, țările conduse de Franța susținând că astfel de măsuri ar discrimina cetățenii care sunt ultimii la coadă. Statele membre dependente de turism, cum ar fi Grecia, au condus presiunea pentru un cadru comun care să faciliteze călătoriile înainte de sezonul estival profitabil.

Oficialii de la Bruxelles au subliniat că certificatul nu ar fi un „pașaport”, ci un sistem comun pentru a ajuta guvernele să coordoneze măsurile de călătorie, pe măsură ce programele de vaccinare sunt lansate în întregul bloc.

Guvernele au fost, de asemenea, împărțite în ceea ce privește vaccinurile care ar trebui să fie eligibile după ce țări precum Ungaria au permis utilizarea vaccinurilor  rusești și chinezești înainte ca acestea să fie aprobate oficial de către autoritățile de reglementare ale UE.

Toate vaccinurile aprobate de Agenția Europeană pentru Medicamente ar trebui să fie recunoscute automat de alte state membre

Proiectul de text al Comisiei spune că toate vaccinurile aprobate de Agenția Europeană pentru Medicamente ar trebui să fie recunoscute automat de alte state membre în baza certificatului. Dar guvernele ar avea, de asemenea, puterea de a recunoaște valabile acțiunile precum vaccinul Sputnik din Rusia, dacă ar dori acest lucru.

Înseamnă că țărilor care se bazează pe turism nu li se va interzice permisiunea călătorilor din UE care primiseră încă vaccinuri neautorizate. Dar, în același timp, un oficial al UE a spus: „Niciun stat membru nu va fi obligat să recunoască vaccinurile neautorizate”.

Guvernele UE vor putea, de asemenea, să încheie acorduri bilaterale cu state terțe

Guvernele UE vor putea, de asemenea, să încheie acorduri bilaterale de călătorie cu țări din afara UE, cu condiția ca acestea să fie aprobate în prealabil de către Comisie, se arată în document.

Industria turismului a făcut presiuni asupra guvernelor europene pentru a introduce standarde comune pentru călătorii, pe fondul îngrijorării că actualul sistem de reguli de la țară la țară este confuz și îi pune pe oameni să renunțe la rezervare.

Companiile aeriene au efectuat propriile teste ale permiselor digitale pentru a încerca să împingă autoritățile de reglementare în adoptarea pe scară largă a certificatelor electronice, care ar arăta că un pasager care a dat rezultate negative pentru Covid-19 sau a fost vaccinat, înainte de a urca într-o aeronavă.

Organismul global al industriei aeriene, Iata, este unul dintre mai multe grupuri care și-au lansat propria aplicație de abonament de călătorie. Șeful său, Alexandre de Juniac, a declarat pentru FT că este îngrijorat că guvernele europene vor lupta pentru a coordona redeschiderea frontierelor la timp pentru sezonul estival.

„În Europa, unele – să spunem, pentru a fi politicos – punctele slabe ale abordării UE a strategiei de vaccinare nu au întărit încrederea statelor”, a spus el.

Propunerea UE este supusă acordului majorității statelor membre și a Parlamentului European.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Următoarele două luni sunt periculoase. Este un risc de război mondial". Avertismentul ministrului de Externe...
Fiii lui Silviu Prigoană nu pot face succesiunea. Care este motivul + acuzații grave din...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Cine ar putea intra în turul II după confruntarea dintre candidați ANALIZĂ
Imagini sfâșietoare de la mormântul Andreei Cuciuc. Ce a apărut în cimitir, la câteva ore...
Descoperire arheologică rară, la Zidul lui Hadrian: Un mâner vechi de 2.000 de ani arată...
„Pentru prima dată în istorie”, Ucraina a lovit o instalație militară de pe teritoriul Rusiei...
Adriana Bahmuțeanu pune tunurile pe văduva lui Prigoană! Ce acuzații grave îi aduce: ”Are trei...
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: cum...
Ninsori în aproape toată ţara începând de joi. La Bucureşti vom avea parte de zăpadă...
Igor Cuciuc își urlă neputința: Andreea, întoarce-te acasă! Durere sfâșietoare
Prețurile au sărit în aer la Târgul de Crăciun din Craiova! Cât a ajuns să...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Începe licitaţia pentru construcţia celui mai dificil lot al secţiunii montane a A8. Anunţul ministrului...
Structura IMENSĂ găsită pe fața ASCUNSĂ a Lunii
Retragere numerar de la bancomat. Anunț pentru toți românii care scot bani de la ATM
Vânt, ploaie și ninsoare până sâmbătă seara, inclusiv în București
Ce diagnostic a primit Florin Niță după accidentarea de la meciul România – Cipru. Portarul...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
VIDEO Daniela Iliescu este gravidă cu al doilea copil! Culiță Sterp și partenera lui au...
Charles Dumont, compozitor pentru Edith Piaf, a murit la 95 de ani
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Experții în nutriție din Anglia cer interzicerea prăjiturilor și biscuiților în școli