Bucureștiul a trecut de pragul incidenței de 6 cazuri la mia de locuitori – UPDATE
Bucureștiul a trecut de incidența de 6 cazuri COVID-19 la mia de locuitori (‰), potrivit datelor publicate de Direcția de Sănătate Publică (DSP) București, miercuri, 29 septembrie. Datele vin la două zile după ce în Capitală a fost raportat un număr-record de noi infectări, respectiv 2.559 de cazuri. Peste pragul de 6 la mie în Capitală ar trebui să intre în vigoare restricții mai drastice, cum ar fi suspendarea activităților în școli și trecerea lor în online, închiderea restaurantelor care funționează la interior și carantina de noapte.
De îndată ce DSP București va comunica incidența către Prefectura Capitalei, instutuția are 48 de ore să convoace Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență (CMBSU).
Incidența în București s-a dublat în 7 zile
În urmă cu 7 zile, incidența în Capitală era de 3,3 ‰, acest indice s-a dublat în doar o săptămână.
Iată incidențele înregistrare de sectoarele Capitalei, pe 27 septembrie, potrivit datelor Ministerului Sănătății:
- Sectorul 1 – 6,851 ‰
- Sectorul 2 – 6,661 ‰
- Sectorul 3 – 4,418 ‰
- Sectorul 4 – 5,372 ‰
- Sectorul 5 – 5,477 ‰
- Sectorul 6 – 5,766 ‰
Astfel, incidența din București era, luni, de 5,726 ‰.
În tabelul de mai jos, evidențiată în coloana „Z”, este incidența din Sectorul 1 de sâmbătă, 25 septembrie, atunci când a început Congresul PNL: 5,125 ‰
Pe 28 septembrie, Bucureștiul se afla pe prima poziție în topul infectărilor cu 1.912 cazuri în 24 de ore, marți, când numărul total de cazuri COVID-19 raportat în România a ajuns la o valoare-record, 11.049 de îmbolnăviri. Pe locul 2 în topul cu cele mai multe infectări era județul Timiș cu 564 de cazuri noi, iar pe locul 3 era județul Cluj cu 396 de infectări SARS-CoV-2.
Atunci, un număr de doar 26 de paturi ATI pentru pacienții COVID-19 sunt disponibile la nivelul întregii țări, iar în București erau disponibile 11.
Cum controlează autoritățile datele pandemiei
Pentru că Direcțiile de Sănătate Publică (DSP) din teritoriu nu pot aloca numărul de cazuri confirmate prin teste la nivel local în 24 de ore, autoritățile sanitare din România au luat decizia de a scădea ultimele 3 zile din incidența raportată oficial, zilnic, de Grupul de Comunicare Strategică (GCS).
Astfel, incidența raportată marți, 28 septembrie, este cea care reflectă „tabloul” epidemiologic de sâmbătă, 25 septembrie.
Din momentul în care este raportată incidența oficială, autoritățile locale au 48 de ore la dispoziție pentru a convoca Comitetele Județene pentru Situații de Urgență (CJSU), care propun măsuri de restricție sau de relaxare, în conformitate cu situația epidemiologică. Se ajunge astfel la o perioadă de 19 zile de când numărul de cazuri dintr-o zonă anume a început să crească sau să scadă. În general, mai durează o zi până când măsurile propuse de CJSU (CMBSU – pentru București) sunt adoptate sau puse în aplicare. Practic, autoritățile din România iau măsuri cu o întârziere de aproape 3 săptămâni în spatele frontului epidemiologic.