Bucureștiul, transformat în RUINE de bombardamentele americane chiar în noaptea de Înviere. „Deodată a început să cadă o ploaie de bombe dinspre gară”
Sărbătorile Pascale încă mai trezesc amintiri teribile, din păcate, pentru unii români care nu uită cum, în noaptea de înviere a anului 1944, Bucureștiul a fost transformat în ruine de bombardamentele americane.
Se întâmpla la 15 aprilie 1944, când fix în noaptea de Înviere aviația anglo-americană a lansat un atac puternic asupra României.
Universitatea, parțial distrusă, Gara de Nord, la pământ!
Ținta principală a bombardamentelor a fost Gara de Nord, pe care americanii voiau să o pună la pământ, tăind, astfel, principalul nod feroviar al Capitalei cu țara.
Sute de avioane au lansat bombe deasupra Bucureștilor, într-o singură oră cel mai mare oraș al României fiind transformat în ruine.
„Deodată, a început să cadă o ploaie de bombe dinspre gară, înaintând în «covor» spre centru.
Ne-am refugiat în subsolul Hotelului «Union», la care locuiam. Bombele cădeau în jurul nostru, zguduind hotelul de deasupra noastră. Antiaeriana noastră trăgea continuu. Afară părea că un infern se dezlănțuise. În adăpost, copiii au început să plângă și unele femei să scoată țipete.
Încet, bubuiturile s-au rărit, până când după vreo oră nu s-au mai auzit. Bărbații au prins curaj și au ieșit în holul hotelului. Am ieșit și eu; din poarta hotelului se vedea arzând «Athénée Palace»; fum se ridica din alte părți ale orașului.
Am ieșit cu Lena din hotel și cu un sentiment de oroare ne-am îndreptat spre Athénée Palace, care tot ardea, flăcări ieșeau de prin fiecare fereastră; ceva mai sus, pe Calea Victoriei, am văzut fumegând Hotelul «Splendid», aproape complet dărâmat, pe trotuare numai sticlă sfărâmată de la vitrinele magazinelor distruse de suflul bombelor”, povestesc martorii, potrivit adevarul.ro.
Din str. Sf. Voievozi înspre Gara de Nord, aceeași imagine a iadului pe Pământ: „Am văzut un tramvai surprins din mers; conducătorul mort stătea căzut cu pieptul lipit pe comenzi. N-am mers mai departe”.
În ’44, aviația americană a executat asupra României 41 de lovituri aeriene, din care 11 pe timp de noapte, cele mai multe lovituri fiind date asupra zonei Ploiești – Câmpina (30 de atacuri), urmată de București (20 de atacuri), Brașov (7), Giurgiu, Focșani și Turnu Severin (câte 5).
Potrivit datelor oficiale, au pierit în bombardamentele anglo-americane 7693 de români, alte 7809 de persoane fiind rănite. Au fost distruse şi 47.344 de clădiri.
Tot în seara de Înviere a anului 1944, undeva spre orele 23:00, orașul Turnu Severin a fost atacat cu 83 de bombardiere Wellington. A doua zi, în 16 aprilie, încă 100 de avioane americane au lansat bombe teribile asupra Severinului, nimicind tot – portul, gara, aerodromul şi, bineînțeles, blocurile din oraș.