„Buletin de ETERNITATE”. Mircea Diaconu, ultimul mare rol, din locul pe care l-a iubit. Omagii la Teatrul Nottara. Când va fi înmormântat actorul

Publicat: 16/12/2024, 13:17
Actualizat: 16/12/2024, 14:49

Tristețe, lacrimi, amintiri, roluri memorabile. O viață care, de multe ori, a bătut filmul și o ieșire din scenă care nu putea să aibă loc nicăieri altundeva decât la teatru. Sicriul cu trupul neînsuflețit al marelui actor Mircea Diaconu a fost depus la Teatrul Nottara, unde cei care l-au iubit și admirat îi pot aduce un ultim omagiu.

Actorul ar fi împlinit 75 de ani pe 24 decembrie, în ajunul Crăciunului, însă s-a stins din viață sâmbătă, după o lungă suferință. Diana Lupescu, soția regretatului actor, și fiica lor Ana stau la căpătâiul omului pe care l-au iubit și respectat.

Actrița Rodica Mandache se numără și ea printre cei care i-au adus un ultim omagiu celui care a fost, este și va fi Mircea Diaconu.

Înmormântarea lui Mircea Diaconu va avea loc marţi, la cimitirul din Săftica, într-un cadru restrâns, dar cu onoruri militare, în condițiile în care, la 1 decembrie 2000, i-a fost decernat Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Ofiţer „pentru realizări artistice remarcabile şi pentru promovarea culturii.”

Premiu de excelenţă la gala de deschidere a Festivalului Internaţional de Film Bucureşti din 2013

Actorul era cunoscut pentru rolurile sale memorabile în filme și teatru, dar și pentru implicarea sa activă în viața publică. În 2019, Mircea Diaconu a candidat în alegerile pentru Președinția României.

Mircea Diaconu s-a născut la 24 decembrie 1949, la Vlădeşti, judeţul Argeş. A absolvit, în 1971, Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, la clasa profesoarei Sanda Manu, potrivit biografiei de pe site-ul Teatrului Nottara.

Mircea Diaconu, directorul Teatrului Nottara în perioada 2001-2011

În 1970 a jucat în spectacolele „Caragiale… dar nu teatru’”, după I.L. Caragiale (dramatizarea şi regia Sanda Manu), „Cartofi prăjiţi cu orice” de Arnold Wesker (regia Alexa Visarion) şi „Diavolul alb” de John Webster (regia Sanda Manu) – toate trei la Studioul Casandra, precum şi în „Harfa de iarbă” de Truman Capote (regia Crin Teodorescu), la Teatrul Bulandra, iar în 1971 a jucat în ”Fata morgana” de Dumitru Solomon (regia Mihai Dimiu), la Teatrul de Comedie, „A murit Tarelkin” de Alexandr Vasilievici Suhovo-Kobîlin (regia Cristian Berger) şi „Alexandru Lăpuşneanu” de Costache Negruzzi (regia Dan Micu), ambele spectacole la Studioul Casandra.

Mircea Diaconu a fost asistent la secţia actorie, clasa Olga Tudorache, la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” din Bucureşti (între 1977-1978), iar din 1990 a ţinut cursul de actorie de film la Academia de Teatru şi Film din Bucureşti.

A fost distribuit şi în zeci de filme, dintre care amintim: „Nunta de piatră” (regia Dan Piţa, 1972), „Explozia” (regia Mircea Drăgan, 1973), „De ce trag clopotele, Mitică?” (regia Lucian Pintilie, 1981), „Sfârşitul nopţii” (regia Mircea Veroiu, 1982), „Secvenţe” (regia Alexandru Tatos, 1982), „Buletin de Bucureşti” (regia Virgil Calotescu, 1983), „Căsătorie cu repetiţie” (regia Virgil Calotescu, 1985), „O vară cu Mara” (regia Mircea George Cornea, 1988).

A mai jucat în filme precum „Aventurile unei zile” (regia Petre Năstase, 2004), „Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii” (regia Cătălin Mitulescu, 2006), „Legături bolnăvicioase” (regia Tudor Giurgiu, 2006), „Happy End” (regia Radu Potcoavă, 2006), „Ticăloşii” (regia Şerban Marinescu, 2007), „Tache” (regia Igor Cobileanski, 2008). Mircea Diaconu este autorul volumelor „Şugubina” (Premiul Uniunii Scriitorilor din România), „La noi când vine iarna” și „Scaunul de pânză al actorului”.

Mircea Diaconu, de la actorie la politică

A fost membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului, între anii 1998 şi 2002, și a deţinut funcţia de ministru al Culturii, în Cabinetul Ponta, între 7 mai – 25 iunie 2012. A fost senator în legislatura 2008-2012, fiind ales în circumscripţia electorală nr. 3 Argeş, colegiul uninominal nr. 1, din partea Partidului Naţional Liberal, şi a făcut parte din Grupul Parlamentar al Partidului Naţional Liberal, conform site-ului www.cdep.ro. În respectiva legislatură a fost membru al Comisiei pentru cultură, artă şi mijloace de informare în masă, al Comisiei pentru egalitatea de şanse (octombrie 2009 – octombrie 2010, octombrie 2010 – aprilie 2011), precum şi al Comisiei permanente comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO.

Mircea Diaconu a fost europarlamentar în legislatura 2014-2019, independent, făcând parte din Grupul Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa. A fost vicepreşedinte al Comisiei pentru cultură şi educaţie (7 iulie 2014 – 18 ianuarie 2017; 23 ianuarie 2017 – 1 iulie 2019), membru al Comisiei pentru cultură şi educaţie (1 iulie 2014 – 6 iulie 2014; 19 ianuarie 2017 – 22 ianuarie 2017) şi al Delegaţiei pentru relaţiile cu Peninsula Arabică (14 iulie 2014 – 1 iulie 2019), precum şi membru supleant al Comisiei pentru ocuparea forţei de muncă şi afaceri sociale (1 iulie 2014 – 18 ianuarie 2017; 19 ianuarie 2017 – 1 iulie 2019) şi al Delegaţiei la Comisia parlamentară mixtă UE-Macedonia de Nord (14 iulie 2014 – 1 iulie 2019), potrivit site-ului www.europarl.europa.eu.

Mircea Diaconu – „Un Om”

În 2019, a fost candidatul prezidențial comun al partidelor liberal-sociale ALDE și PRO România, cu sloganul „Un Om”.  La interviul din podcastul  „Altceva cu Adrian Artene”, Mircea Diaconu a dezvăluit că participarea sa la alegerile din 2019 a fost un „accident”. El și-a anunțat candidatura la Ateneul Român, la o conferință de presă.

Actorul a subliniat că fiecare dintre noi este, în esență, un actor, fie că alegem sau nu această profesie. El a exemplificat acest lucru prin analogia cu un băiat îndrăgostit care se pregătește să își invite iubita la film și apoi să îi declare sentimentele într-un parc.

Cum arată casa părintească a lui Mircea Diaconu

Actorul Mircea Diaconu nu și-a uitat niciodată originile și a vorbit deschis despre viața pe care a trăit-o cu familia, la Vlădești, locul său natal. Actorul își prezenta casa părintească de la Vlădești, în urmă cu doi ani.

Dacă undeva te-ai născut, acel spațiu intră în tine. Este cel care te formează, te determină, te definește. Cu el pleci mai departe. Dacă tu renunți la astea și zici «nu mă interesează», e ca o formă de dispariție a ta. De aceea eu sunt aici, ținem gospodăria mai departe, creștem găini”, spunea actorul, la Antena Stars.

FOTO Alexandra Pandrea – fotoreporter Gândul


CITIȚI ȘI:

A murit Mircea Diaconu. Actorul care ar fi putut deveni președintele României avea 74 ani

Mircea Diaconu, declarații în premieră: „Candidatura la prezidențiale a fost un ACCIDENT. Nici nu mă vedeam în postura aia de prizonier”

Cu ce se ocupă COPIII lui Mircea Diaconu. Actorul a fost un om împlinit

Ce avere avea Mircea Diaconu. În ce investise fostul europarlamentar

Cine este văduva lui Mircea Diaconu. Regretatul actor a fost căsătorit 44 de ani cu regizoarea Diana Lupescu

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Câți soldați nord-coreeni au fost uciși de ucraineni în două zile. Declarațiile serviciilor de informații...
Alexia Eram, mesaj suburban după ce Mario Fresh i-a dedicat o piesă. N-a mai rezistat...
„Nu mă aşteptam să fie vândute atât de multe”. Revista în care campioana mondială a...
Revolta unui român: „Voi câți bani le dați celor care vă pun benzină? Eu m-am...
Imagini sfâșietoare de la înmormântarea lui Mihai și a lui Armando, tinerii care au pierit...
Cele mai frumos decorate clădiri de Crăciun din București în 2024. Unde sunt și cum...
Tot mai multe cazuri de cancer intestinal depistate la tineri. Care sunt cauzele
De ce e sperială ziua în care Mircea Diaconu a murit! Silviu Biriș: Nimic nu...
De ce este recomandat să puneți sare în toaletă peste noapte. Trucul pe care trebuie...
Mai bine de jumătate de ţară, inclusiv Capitala, au intrat sub avertizări cod galben și...
Carambol în Mehedinți! Patru oameni au ajuns la spital după ce trei mașini s-au ciocnit...
Pensiile vor fi livrate mai târziu în luna ianuarie. Care este motivul pentru care vor...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Motocicletele și ATV-urile, interzise. Ce oraș din România a luat decizia?
Exclusiv ZF. Cele mai mari tranzacţii ale anului 2024
Sclava ROMÂNCĂ, salvată de un mare explorator britanic! A iubit-o enorm
Răsturnare de situație. Călin Georgescu aruncă bomba chiar azi: Ne întoarcem la faza inițială
Surprize neplăcute oferite de vreme. Totul se schimbă
România și-a aflat adversarii din preliminariile Cupei Mondiale 2026! Norocul uriaș pentru naţionala lui Mircea...
Turist mort în apropierea Vârfului Leaota. A fost surprins de viscol, iar căzătura pe zăpadă...
Adriana Bahmuțeanu, mesaj direct către Silviu Prigoană! Ce a avut să îi spună, dar și...
Monica Bîrlădeanu, aniversare cu stil! Cum și-a celebrat vedeta cei 46 de ani
BANCUL ZILEI. Bubulina primește un mesaj de la Bulă: - Am fost răpit de extratereștri!
Descoperire uriașă în Cehia! Arheologii au găsit în același loc morminte celtice, morminte slave și...