Prima pagină » Actualitate » Bulgaria a ajuns la un acord cu SUA să importe gaze naturale la prețuri mai mici decât oferă Rusia

Bulgaria a ajuns la un acord cu SUA să importe gaze naturale la prețuri mai mici decât oferă Rusia

Bulgaria a ajuns la un acord cu SUA să importe gaze naturale la prețuri mai mici decât oferă Rusia

Premierul bulgar Kiril Petkov s-a întâlnit marți cu vicepreședintele american Kamala Harris, a anunțat biroul de presă al guvernului. Aceștia au discutat despre parteneriatul strategic dintre Sofia și Washington și despre oportunitățile de extindere a cooperării. S-a ajuns la un acord privind livrările de gaze lichefiate către Bulgaria la prețuri mai mici decât cele din Rusia, se arată într-un comunicat.

Războiul din Ucraina a fost un subiect important pe agenda întâlnirii. Premierul bulgar a declarat că evenimentele din Europa sunt un semn clar că este necesar să se ia măsuri rapide și concrete în sectorul energetic.

Prim-ministrul Petkov a declarat că parteneriatul cu SUA, împreună cu solidaritatea și sprijinul UE, reprezintă o parte importantă pentru asigurarea independenței energetice a Bulgariei, se arată în comunicat. „S-a convenit ca livrările reale de gaze naturale lichefiate către Bulgaria să se facă la prețuri mai mici decât cele ale Gazprom, începând cu luna iunie”, adaugă biroul de presă al guvernului, potrivit BTA.BG.

Vicepreședintele Harris a lăudat Bulgaria pentru că și-a apărat suveranitatea energetică.

Bulgaria se chinuie să își asigure aprovizionarea cu gaze naturale după ce compania rusă Gazprom-Export a întrerupt livrările la 26 aprilie, ca urmare a refuzului Sofiei de a plăti în ruble. Furnizorul public de gaze Bulgargaz a declarat că au fost solicitate oferte de la toți comercianții de gaze activi din regiune și că au fost contractate livrări alternative de gaze pentru a satisface cererea utilizatorilor casnici și industriali, a companiilor de încălzire urbană și a comercianților de gaze pentru luna mai.

Singurul contract pe termen lung pe care Bulgaria îl are în prezent este cel cu Azerbaidjan, dar din cauza unei anexe semnate în septembrie 2021, întreaga cantitate contractată nu poate fi livrată, iar acesta acoperă doar 10% din consumul Bulgariei.

Casa Albă a publicat un rezumat al întâlnirii dintre vicepreședintele Harris și premierul Petkov, în care se arată: „Vicepreședintele și-a exprimat aprecierea pentru alianța puternică și prietenia caldă dintre Statele Unite și Bulgaria. Ea i-a mulțumit prim-ministrului pentru sprijinul acordat de Bulgaria Ucrainei și a afirmat solidaritatea Statelor Unite în fața ultimei încercări a Rusiei de a folosi energia ca armă.

Ei au convenit asupra necesității de a consolida reziliența europeană prin diversificarea în continuare a aprovizionării cu energie în afara Rusiei și asupra importanței continuării unei apărări puternice și a descurajării de-a lungul flancului estic al NATO.”

Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa ... vezi toate articolele

Citește și