Bulgaria amână aderarea la „zona EURO” în 2024, anunță guvernatorul Băncii Naționale. România nici nu „visează” în următorii 6 ani. Care este motivul?
Dimitar Radev, guvernatorul Băncii Naționale Bulgare (BNB), a declarat că Bulgaria nu va îndeplini toate cerințele pentru aderarea la zona euro până la publicarea raportului de convergență din iunie.
Anunțul a fost făcut în cadrul unei conferințe organizate de Asociația Consulilor Onorifici, dedicată aderării Bulgariei la zona euro, conform novinite.
Radev a atribuit întârzierea în îndeplinirea criteriilor zonei euro crizei politice în curs și lipsei de angajament din partea executivului de a finaliza procesul de aderare.
Chiar dacă Bulgaria mai are o șansă de a se alătura zonei euro anul viitor, guvernatorul BNB a exprimat scepticismul său cu privire la realizarea acestui obiectiv până la 1 ianuarie.
El a subliniat că, în timp ce băncile și sistemul bancar sunt așteptate să fie pregătite pentru intrarea în zona euro până la sfârșitul anului, același nivel de pregătire nu este vizibil la nivelul administrației de stat și al autorităților locale.
Totodată, Radev a evidențiat necesitatea unei acțiuni urgente pentru îndeplinirea cerințelor tehnice și a propus patru măsuri cheie:
- Restabilirea dialogului politic privind procesul de aderare la zona euro, deoarece conexiunile actuale sunt doar formale.
- Reluarea eforturilor de consolidare fiscală, pe care Radev le consideră esențiale pentru BNB.
- Adoptarea rapidă a legislației pentru introducerea monedei euro.
- Accelerarea eforturilor pentru îndeplinirea condițiilor rămase și pregătirea tehnică a executivului pentru intrarea în zona euro.
Ce condiţii trebuie să îndeplinească România penru a trece la moneda euro
România nu îndeplineşte condiţiile pentru adoptarea monedei euro și până în 2030 nici nu pare să facă vreun efort în acest sens.
Conform raportului de convergență, ţara noastră nu îndeplineşte niciunul dintre cele patru criterii de convergență necesare pentru a trece la euro.
Pentru ca ţara noastră să poată trece la euro trebuie să îndeplinim toate cele patru criterii de convergență: participarea cu succes la ERM II (Mecanismul European al Cursului de Schimb) timp de cel puțin doi ani, stabilitatea prețurilor, finanțe publice solide și sustenabile și o rată a dobânzii pe termen lung de cel mult de două puncte procentuale peste rata celor trei state membre care înregistrează cele mai bune rezultate în materie de stabilitate a prețurilor.
Statele membre UE care vor să treacă la euro trebuie să fi atins un nivel înalt de convergenţă economică durabilă, care este examinat în raportul de convergenţă pe baza criteriilor de convergenţă.
Aceste criterii (denumite şi ,,criteriile de la Maastricht”) sunt prevăzute în din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene.
Citește și: