„Cabinetul der Leyen”, în coadă de pește. Viitoarea Comisie Europeană va necesita „sânge, sudoare, lacrimi şi multe manevre de culise”

Cabinetul der Leyen, în coadă de pește. Viitoarea Comisie Europeană va necesita „sânge, sudoare, lacrimi şi multe manevre de culise”
sursa: profimedia
Publicat: 14/11/2024, 21:39
Actualizat: 14/11/2024, 21:44

Grupurile politice ale Parlamentului European nu au reuşit să ajungă la un acord cu privire la aprobarea celor şase comisari de top ai executivului european. Printre ei și Roxana Mînzatu. Membrii „Cabinetului Leyen” au fost audiaţi marţi, iar preşedintele Comisiei Europene, a convocat o reuniune la sediul său pentru a găsi o cale de urmat, scrie POLITICO notând că un acord cu privire la aprobarea viitoarei Comisii Europene va necesita „sânge, sudoare, lacrimi şi multe manevre de culise”.

Deputaţii din Parlamentul European i-au supus pe cei 26 de comisari nominalizaţi de Ursula von der Leyen unui proces de audiere care a totalizat aproape 80 de ore, dar această încercare nu a dus încă la un acord privind viitoarea Comisie Europeană, care ar trebui să-şi înceapă activitatea la 1 decembrie.

Șase vicepreşedinţi executivi în aer

Deşi deputaţii au aprobat 19 dintre cei 26 de comisari propuşi de von der Leyen, aceştia au refuzat să ia o decizie cu privire la Olivér Várhelyi, comisarul propus de Ungaria, şi la cei şase vicepreşedinţi executivi (Kaja Kallas, Raffaele Fitto, Roxana Mînzatu, Stéphane Séjourné, Teresa Ribera şi Henna Virkkunen).

La o zi după ce grupurile politice ale Parlamentului nu au reuşit să ajungă la un acord cu privire la aprobarea celor şase comisari de top, preşedinta Comisiei, Urusla dna von der Leyen, a convocat o reuniune la sediul său pentru a găsi o cale de urmat. Au participat şefii unora dintre grupurile principale ale Parlamentului, inclusiv Manfred Weber de la Partidul Popular European al lui von der Leyen, Iratxe García de la socialişti şi Valérie Hayer de la Renew. În cele din urmă, a fost în zadar.

Conclav la Bruxelles

Este puţin probabil ca un acord să se materializeze înainte de miercuri, 20 noiembrie, scrie POLITICO. În acea zi, şefii tuturor grupurilor politice urmează să se reunească pentru o reuniune obişnuită cu uşile închise.

PPE, care condiţionează aprobarea lui Ribera, a insistat că nu va exista niciun acord până când vicepremierul spaniol nu se va prezenta în faţa parlamentului ţării sale pentru a răspunde întrebărilor cu privire la rolul său în calitate de ministru al tranziţiei ecologice în timpul recentelor inundaţii mortale din Valencia.

Există două moduri în care comisarii rămaşi în suspensie ar putea trece.

  • Fie – aşa cum a fost cazul pentru majoritatea comisarilor de până acum – grupurile vor trebui să asigure o majoritate de două treimi în fiecare dintre comisiile care i-au audiat pe comisari în perioada 4-12 noiembrie.
  • Sau – dacă discuţiile privind un acord global nu ajung nicăieri – cei şapte comisari s-ar putea confrunta cu voturi secrete riscante, în cadrul cărora ar avea nevoie de o majoritate simplă a deputaţilor europeni.

A doua opţiune pare din ce în ce mai probabilă, deoarece socialiştii şi democraţii au afirmat clar că nu îi vor sprijini pe Fitto (candidatul propus de guvernul Italiei) şi Várhelyi, eliminând aparent posibilitatea unei abordări la pachet.

Chiar dacă toate cele şapte candidaturi trec cu întârziere de audieri, mai există încă un obstacol final înainte ca noua Comisie Europeană să-şi poată începe activitatea:

Parlamentul a programat pentru 27 noiembrie un vot asupra întregului pachet de 27 de comisari, cunoscut sub numele de Colegiu, care va avea loc în cadrul unei sesiuni plenare la Strasbourg. În cazul în care majoritatea deputaţilor aprobă Comisia, noua echipă a lui von der Leyen îşi va putea începe activitatea la 1 decembrie, conform planului, publică POLITICO.

În caz contrar, Comisia are în vedere intrarea în pâine în 2025.

Citiți și: Ursula von der Leyen: UE se confruntă cu multiple RISCURI militare și hibride /„Trebuie să percepem politicile prin prisma securității”

Rene Pârșan
Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Unde au dispărut grădinițele de stat din România?