Câciu îi răspunde lui Cîțu: Nu e risc de recesiune. De unde îngrijorarea? Anul trecut nu a lăsat în buget bani de pensii și salarii
Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu (PSD), i-a răspuns joi lui Florin Cîțu, liderul PNL, care se declarase îngrijorat de creșterea dobânzilor la care se împrumută țara noastră.
Câciu a spus că nu există risc de recesiune și l-a atacat la rândul lui pe Cîțu.
„Nu știu de ce domnul președinte Cîțu e atât de îngrijorat. Dobânzile s-au stabilizat acum, sunt chiar mai mici decât în noiembrie. Inflația cu care ne confruntăm, lăsată de cei dinaintea noastră și care sunt acum îngrijorați, e cea mai mare din ultimii 17 ani”, a spus Adrian Câciu într-o declarație de presă, potrivit digi24.ro.
„Statul plătește mai mult pe dobânzi pentru că dobânzile sunt aferente capitalului împrumutat. Sunt 57 miliarde euro împrumutați în ultimii doi ani, de fostele guverne, care sunt purtători de dobânzi”, a spus Câciu, referitor la declarațiile lui Cîțu, potrivit cărora România plătește acum mai mult decât anul trecut pe dobânzi.
Nu există risc de recesiune. Acum, inflația este mai mare decât dobânzile, deci ar putea fi considerate real negative. Azi, cursul valutar e mai mic decât în noiembrie. Am venit să stabilizăm țara. Încrederea investitorilor există”, a mai spus ministrul Finanțelor.
Cîțu, criticat de Câciu pe marginea deficitului
Adrian Câciu l-a atacat pe Florin Cîțu și pe problema deficitului: „Am înțeles că a spus că deficitul a rămas la 5 când el l-a lăsat la 4. El a lăsat deficitul la 4,7, dar la rectificare a trebuit să punem bani de salarii și pensii, care nu erau incluși. Nu putem arăta îngrijorare uitând că bugetul nu avea bani de pensii și salarii”.
Liderul PNL, Florin Cîțu, s-a declarat „îngrijorat” că ministerul Finanțelor, condus de PSD-istul Adrian Câciu, se împrumută la dobânzi „foarte mari”, iar investitorii „își pierd încrederea în Guvern”, spun surse din partid.
Criticile lui Cîțu reprezintă un nou atac între partenerii de guvernare.
Cîțu mai susține că „există riscul ca românii să-si piardă casele, după ce am reușit să ii salvăm în pandemie prin măsurile luate dar sunt loviți acum”.
„Este foarte important ca Guvernul să realizeze că este vital ca investitorii sa nu își piardă încrederea”, ar mai fi spus președintele PNL.
Tensiunile între PSD și PNL au escaladat o dată cu criza facturilor, în care PSD dă vina pe ministrul Energiei pe care l-ar veni remaniat, iar PNL dă vina pe șefia PSD a ANRE, pe care liberalii ar vrea să o înlocuiască.