Cafenelele de specialitate, FENOMENUL care a prins avânt în România. Orașele mari din țara noastră concurează cu cele europene

Publicat: 06/08/2024, 18:13
Actualizat: 06/08/2024, 18:14

Cafenelele de specialitate, locul unde cafeaua este dusă la rang de artă, sunt un fenomen care a prins avânt și în România. Peste 600 de milioane de euro valorează viața cafelei servită în oraș. Orașele mari ale României concurează cu cele europene la capitolul cafenele de specialitate.

Consumată de plăcere sau pentru creșterea nivelului de energie, cafeaua a devenit una dintre cele mai consumate băuturi la nivel mondial. Fenomenul cafelei de specialitate a cucerit în timp și românii. Educarea gustului, dar și curajul de a încerca sortimente diferite a transformat această nișă într-un business de succes.

„În ultimii 10-12 ani a crescut foarte mult consumul de cafea de specialitate, astfel încât, astăzi, Bucureștiul, Clujil, Iașiul și orașele mari din România concurează realmente cu capitale europene și nu numai”, a precizat pentru Prima TV Cătălin Boltașu, unul dintre proprietarii unei cafenele de specialitate.

Clasificarea cafelei de specialitate se face cu ajutorul anumitor indicatori. Vorbim de țară, de regiune, de anul recoltei, dar mai ales de locul în care aceasta a fost cultivată. Spre exemplu, o cafea arabica trebuie să fie cultivată la o altitudine de peste 1.000 m deasupra nivelului mării.

În acest segment, competiția este strânsă între importatorii de cafea de specialitate. Fiecare încearcă să găsească loturi de cafea excepțională din toate regiunile lumii. Cele mai bune boabe de cafea vin din țări precum Columbia, Etiopia, Brazilia, Costa Rica sau Guatemala.

„Consumul a crescut foarte mult, dar asta nu înseamnă că prețul de achiziție a scăzut. Din contră, sunt probleme în țările de origine. De exemplu, anul acesta, în Etiopia s-au întârziat exporturile. Cafelele sunt foarte diferite între ele, în funcție de regiune, în primul rând. Putem vorbi de niște cafele florale, citrice, cu o anumită aciditate, un pic mai putea potentă… și aici ne raportăm în primul rând la Africa și la Columbia, de exemplu”, a mai spus Cătălin Boltașu.

Procesul de prăjire al cafelei pune amprenta asupra gustului final. Fiecare cafea vine cu o aromă unică, în funcție de zona în care este cultivată.

„Din tot lanțul de la producție, de la fermele de cafea și până în ceașca noastră, cafeaua trece prin multe etape. Unele din ele sunt determinante pentru profilul final al cafelei, cum este, de exemplu, procesarea post-recoltare. Ceea ce bem noi este un produs preparat termic, adică sâmburele acestui fruct, numit cireașă de cafea, trebuie prăjit la anumite temperaturi pentru a putea fi consumată”, spune Ovidiu Neacșu, fondator cafenea & prăjitor de cafea.

Prăjirea cafelei scoate la iveală aroma boabelor de cafea, dar tot prăjirea poate și ucide această aromă.

„Prăjitorul de cafea decide ipostaza finală a cafelei. Prin urmare, nu doar gradul de prăjire este important, ci metoda prin care prăjești, abordarea. Aceeași afea în mai multe prăjitorii poate avea gust diferit, pentru că fiecare prăjitor amprentează cafeaua în felul în care el înțelege că se comportă cel mai bine cafeaua respectivă”, a adăugat Ovidiu Neacșu.

București este orașul din țară cu cele mai multe localuri în care se servește cafea de specialitate.

FOTO – Captură video: Prima TV

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Român găsit înecat, legat de mâini și de picioare, într-un canal din Bruxelles. Poliția cere...
Tatăl lui Cătălin Măruță, internat la Institutul Matei Balș din Capitală! A fost depistat pozitiv...
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere...
Imagini dureroase cu Nicu Covaci în sicriu. Trupul neînsuflețit al artistului a fost depus la...
„Nu e cine știe ce, dar măcar e scump”. Experiența unui turist la un restaurant...
Meteorologii Accuweather au modificat prognoza. Anunță o lună august ISTORICĂ în România
Cum arată Ileana Lazariuc acum, la 42 de ani, și ce aliment mănâncă în fiecare...
Fructele care au început să fiarbă pe câmp. Pierderi uriaşe pentru fermieri: "Au murit exact...
Cum au murit, de fapt, Alexandra și Alin! Sfâșietor ce a filmat camera de bord
Decizie de ultim moment la înmormântarea lui Nicu Covaci! De ce nu vrea familia să...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
La ce folosește, de fapt, antigelul și cât costă să reîncarci?
Atenţionare de călătorie în Bulgaria. Maşinile care vin din Turcia sunt dezinfectate contra unei taxe
VIDEO de necrezut! Un cimpanzeu VORBEȘTE exact ca un om
Se montează obligatoriu pe vehicule. Guvernul a dat ordin. Amenzi din 1 septembrie
Dispozitiv obligatoriu pentru mașini. E ordin de la UE
„Ți-a făcut chestia asta?” Maria le-a dezvăluit fetelor ce s-a întâmplat, de fapt, între ea...
Rareș și Bogdan au murit împreună. Alexandra, colega lor, se zbate între viață și moarte
Monica Tatoiu, mare jucătoare de cărți în tinerețe! „Poker jucam pe dezbrăcate. Am jucat și...
Mai sunt 3 zile până începe UNTOLD 2024: Cum arată scena principală?
BANCUL ZILEI. O blondă cade în Nil. Când se vede înconjurată de crocodili, zice: -...
Betonul fără ciment ar putea reduce emisiile de carbon din industria construcțiilor