Călătoriile lui Pavel Durov. În ciuda MANIFESTULUI DE ADIO din 2014, fondatorul Telegram a intrat de 50 de ori în Rusia, în perioada 2015 – 2021
În anul 2014, Pavel Durov – fondator al VKontakte și viitor „părinte” al canalului Telegram – a scris un „manifest de adio” în 7 puncte prin care explica de ce pleacă din Rusia și de ce intenționează să nu mai revină vreodată. Precizările punctuale ale lui Durov fuseseră elaborate încă din 2012, așa cum a specificat chiar el, insistând în a spune că întoarcerea în Rusia „nu are sens” pentru dacă acele 7 puncte nu vor fi rezolvate.
Iată care erau, la momentul respectiv, nemulțumirile lui Pavel Durov, viitorul fondator al canalului Telegram, cel care se află acum în custodia autoritățile franceze pentru diverse infracţiuni legate de platforma sa de mesagerie criptată. (mai multe detalii AICI)
- „Lipsa unui sistem de instanțe echitabile și independent, care duce la negarea inițiativei atreprenoriale în Rusia”
- „Judecătorii ar trebui să fie aleși și revocați direct de către populație, și nu numiți de oficiali”.
- „Abundența de legi conflictuale, care stimulează corupția și încetinește creșterea economică”.
- „Necesitatea unor concursuri deschise pentru funcții guvernamentale”.
- „Dezvoltarea unei economii post-industriale necesită o reducere a impozitului social și eliminarea TVA-ului – cu introducerea taxelor federale maxime pe sectorul materiilor prime”.
- „Majoritatea taxelor colectate într-o regiune ar trebui să rămână în acea regiune și să nu fie trimise în capitală”.
- „Sistemul actual de învățământ în Rusia” – „Ar trebui să fie flexibil, să prevadă școli experimentale și formare în programe non-standard. Principalul atu al statului, în secolul 21, sun oamenii a căror creativitate să nu fie îngrădită”.
Numai că – în pofida acestui „manifest” – Pavel Durov, fondatorul Telegramului, a intrat în Rusia de peste 50 de ori între 2015 și 2021 – asta în ciuda declarațiilor sale contrare, notează The Insider.
Pavel Durov a fost în Rusia – printre alte astfel de vizite – în anul 2017, atunci când FSB a cerut cheile de criptare ale Telegramului, în anul 2020 – când Roskomnadzor a eșuat în încercările sale de a bloca serviciul de mesagerie și în anul 2021, când Telegramul lui Durov a eliminat „Smart Voting”, asociat cu echipa disidentului rus Alexei Navalnîi.
Pavel Durov: „Nu vizitez marile puteri geopolitice sau alte țări, cum ar fi China, Rusia sau chiar Statele Unite”
În 2014, Pavel Durov a susținut că FSB a cerut să divulge date de la grupurile VKontakte folosite de ucraineni pentru a organiza proteste în timpul Euromaidan.
În luna aprilie a acelui an, Durov și-a vândut pachetul de acțiuni din compania VKontakte și a părăsit Rusia.
„Nu există întoarcere, mai ales după ce am refuzat public să cooperez cu autoritățile”, a declarat Pavel Durov după plecarea sa.
Zece ani mai târziu, într-un interviu cu Tucker Carlson, Durov a susținut că nu va mai vizita Rusia.
„Călătoresc în locuri care, sunt sigur, se aliniază cu valorile noastre și cu ceea ce facem. Nu vizitez marile puteri geopolitice sau alte țări, cum ar fi China, Rusia sau chiar Statele Unite”, a spus fondatorul Telegram.
În realitate, însă, Pavel Durov a vizitat Rusia de cel puțin 50 de ori între 2015–2017 și 2020–2021. A petrecut cea mai mare parte a anului 2017 în Rusia, într-un moment în care autoritățile ruse erau implicate într-o campanie împotriva canalului Telegram.
Durov a părăsit Rusia chiar înainte de Anul Nou, în anul 2018, dar s-a întors după mai puțin de trei ani.
- Pe 18 iunie 2020 – ziua în care canalul de mesagerie Telegram a fost deblocat din punct de vedere tehnic în Rusia – Durov se afla… în Rusia lui Putin.
- Pe 20 iunie 2020, a zburat la Sankt Petersburg.
- Apoi și-a petrecut peste un an împărțindu-și timpul între Rusia, Emiratele Arabe Unite și Europa.
Această perioadă a inclus blocarea botului Telegram „Smart Voting”, lansat de echipa liderului opoziției Alexei Navalnîi înaintea alegerilor pentru Duma de Stat din anul 2021.
În octombrie 2021, mai notează The Insider, Pavel Durov a zburat de la Sankt Petersburg la Ibiza și abia de atunci nu s-a mai întors în Rusia.
Pavel Durov, plan de afaceri cu oligarhii Roman Abramovici, Mihail Abyzov și Said Gutseriev pentru criptomoneda Gram
Autoritățile de reglementare din Rusia nu sunt singurele care s-au interesat de proiectele lui Durov.
În anul 2018, Pavel Durov și fratele său Nikolai au strâns 1,7 miliarde de dolari pentru a lansa platforma TON și a emite criptomoneda Gram.
- Printre investitorii ruși în TON s-au numărat cofondatorul Qiwi, Serghei Solonin, și unul dintre fondatorii Wimm-Bill-Dann, David Yakobashvili.
- Alți potențiali investitori erau oligarhii Roman Abramovici, Mihail Abyzov, Said Gutseriev.
Cu toate acestea, în anul 2019, Pavel Durov s-a confruntat cu un eșec major. Chiar înainte de lansare, Comisia pentru Valori Mobiliare din SUA (SEC) a blocat tranzacția, clasificând Gram drept o valoare financiară care necesita aprobarea corespunzătoare de reglementare.
- SEC a intentat un proces care a dus la amânarea proiectului din toamna lui 2019 până la 30 aprilie 2020.
- După bătălii juridice prelungite, instanța americană a hotărât, preliminar, că Gram era într-adevăr o problemă de securitate, oprind efectiv lansarea platformei TON și emiterea criptomonedei.
Drept urmare, firma de investiții Da Vinci Capital a cerut 20 de milioane de dolari de la Pavel Durov (cu unele estimări ale datoriilor ajungând până la 100 de milioane de dolari) din cauza lansării eșuate a TON.
Această problemă a apărut odată cu blocajele de reglementare, iar Pavel Durov – în 2020 și 2021 – a reușit să negocieze un plan de rambursare cu investitorii ruși.
Foto – Profimedia Images
Citește și: