Mulți români caută să afle cu cât li se schimbă calculul financiar după intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor. Totuși, puțini știu că nu toți anii munciți se pun la pensie.
Există o categorie de oameni care nu vor primi bani mai mulți după noua recalculare.
Deși pensionarii au muncit, acei ani nu sunt luați în calcul, iar pensia nu va crește deloc. Recalcularea consideră acea perioadă ca nefiind una de contributivitate.
Vorbim despre anii petrecuți în armată, facultate sau în șomaj, potrivit newsweek.ro.
Pentru aceste perioade, NU se dau puncte de contributivitate.
Fiecare pensionar primește 0,25 de puncte pentru fiecare an din cei mai sus menționați. Un punct de referință a fost stabilit la valoarea de 81 de lei.
În România, legea permite oamenilor apți să muncească și după ce au îndeplinit vârsta legală de pensionare, de 65 de ani. Astfel, ei mai pot cere să rămână încadrați pe post încă 5 ani, până la 70 de ani.
Pentru ca acest lucru să se întâmple, este nevoie ca acordul de angajare să fie semnat, anual, între pensionarul-angajat și patron.
Iată ce prevede legea: „Persoanele asigurate în sistemul public de pensii, care îndeplinesc condiţiile de înscriere la pensie, (…) pot opta între acordarea pensiei pentru limită de vârstă şi continuarea activităţii, cu acordul anual al agajatorului, până la împlinirea vârstei de 70 de ani”.
Dar, atenție: anii munciți după împlinirea vârstei de 65 de ani NU se consideră vechime în muncă și nu sunt contributivi la stabilirea pensiei!
Calculul este simplu: în cazul unui pensionare care muncește între 65 și 70 de ani, el ar fi trebuit să primească 5 puncte de contributivitate. Dar, prin noua lege a pensiilor, acești ani nu sunt luați în calcul.
5 ani de contributivitate la pensie s-ar fi calculat după următoarea formulă:
5 ani X 81 de lei (valoarea punctului de referință) = 405 lei în plus.
Pensionarii din România NU primesc acești bani pentru că, așa cum am spus, legea nu ia în considerare perioada muncită după 65 de ani.
CITEȘTE ȘI: