Bătrânețea, „haină grea”, chiar și atunci când ai câștigat destul de decent în anii activi de muncă.
Pentru a avea o pensie de 3.000 de lei peste 20 de ani, când ți-ai dori, de exemplu, să ieși la pensie, ar trebui să ai acum un salariu de… 11.500 de lei brut!
Românii care vor ieși la pensie peste 10-20 de ani ar putea beneficia de o pensie mai mică, față de sumele cu care au contribuit toată viața.
De exemplu, un român care acum are un salariu mediu net de circa 4.000 de lei, adică 833 de euro, ar urma să aibă, după 35 de ani de contribuții plătite, o pensie de la stat de doar 1.275 de lei, ceea ce înseamnă 265 de euro, potrivit unei simulări de calcul.
Punctul de pensie se calculează ponderând un salariu mediu (care e acum 6.789 lei – brut, 3.972 lei – net) la 35 de ani de contribuție la sistemul de pensii.
Actualmente, cuantumul pensiei se determină prin înmulțirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie.
Este valabil pentru fiecare an de activitate, apoi toate aceste „punctaje anuale” se adună.
Suma se împarte la „stagiul complet de cotizare”, adică la vechimea totală a contribuabilului.
Rezultă astfel „punctajul mediu anual” al fiecărui pensionar, adică acel număr de puncte (în cele mai multe cazuri, cu câteva zecimale) pe care fiecare a reușit să-l acumuleze de-a lungul vieții profesionale.
Calculul pensiei se face individual, pentru fiecare perioadă în care salariul brut a avut aceeași valoare.
Un angajat care are un salariu brut de 4.000 de lei, adică un salariu net de 2.400 de lei, și va ieși la pensie peste 10 ani, va primi o pensie medie de cel puțin 1.250 de lei, dacă nu a cotizat deloc la pensiile private obligatorii.
Abia la un salariu brut de 7.000 de lei, pensia de stat va ajunge la suma „fabuloasă” de 2.000 de lei.
Pensia de stat ar ajunge în această situație la 2.180 lei, scrie stiridecluj.ro.