Prima pagină » Actualitate » Căldurile extreme fac din ce în ce mai multe victime. Decesele provocate de caniculă ar putea atinge un prag ALARMANT

Căldurile extreme fac din ce în ce mai multe victime. Decesele provocate de caniculă ar putea atinge un prag ALARMANT

Căldurile extreme fac din ce în ce mai multe victime. Decesele provocate de caniculă ar putea atinge un prag ALARMANT
Caniculă decese

Veștile privind valurile de căldură sufocante nu sunt deloc bune! Statele din sudul Europei sunt cele mai afectate de riscul ca temperaturile extreme să facă victime dacă încălzirea globală va produce o creștere medie de 3-4 grade Celsius peste nivelul preindustrial. În prezent, frigul produce mai multe decese decât canicula în Europa, iar unii cercetători au sperat că încălzirea globală va reduce numărul victimelor.

Studiul subliniază însă că numărul total al deceselor ar putea crește, din cauza temperaturile foarte ridicate care vor afecta în special persoanele în vârstă, relatează The Guardian, care citează un studiu publicat în Lancet Public Health.

Populația îmbătrânește, în timp ce decesele cauzate de frig se vor împuțina

Dacă încălzirea globală va depăși pragul de creștere de 3-4 grade, decesele cauzate de caniculă vor depăși categoric pe cele provocate de frig, concluzionează studiul.

În plus, schimbările climatice ar putea genera „provocări fără precedent” sistemelor de sănătate publică, în special în timpul valurilor de caniculă, spun cercetătorii.

„Mult mai multe decese cauzate de caniculă sunt așteptate să se producă pe măsură ce planeta se încălzește și populația îmbătrânește, în timp ce decesele cauzate de frig se vor împuțina”, spune David García-León de la Centrul de Cercetare al Comisiei Europene, co-autor al studiului, potrivit hotnews.ro.

Decesele provocate de caniculă ar putea atinge un prag de 129.000 pe an, în cazul în care temperatura va fi cu 3 grade Celsius peste nivelul preindustrial.

În Europa se produc, în prezent, circa 44.000 de decese din cauza caniculei

Astfel, 407.000 de persoane mor anual în Europa din motive legate de frig sau caniculă, iar acest bilanț poate crește la 450.000 chiar dacă liderii globali vor putea îndeplini ținta de 1.5 grade până în 2100, potrivit studiului.

Studiul vine la capătul unei perioadei în care temperaturi extreme au fost înregistrate în cea mai mare parte a continentului.

Valurile de CĂLDURĂ și riscul „sabiei lui Damocles”

Și inginerul Victor Gavrilă – specialistul caută căi de aplicare a teoriei eficienței energetice și surselor regenerabile de energie în practica îmbunătățirii traiului de zi cu zi – a făcut o analiză complexă și completă a valurilor de căldură recente, despre care susține că ne-au făcut să ținem mult mai mult timp aerul condiționat deschis, ceea ce a dus la pene de curent în mai multe orașe din țară.

Roxana Bojariu, climatolog în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), a făcut, în exclusivitate pentru Gândul, o radiografie a anului 2024, explicând cauzele și repercusiunile valului de caniculă la nivel global, dar mai ales în România.

  • Anii cu cele mai multe zile caniculare succesive sunt 2007, 2015, 2021 și 2024.
  • 2024 este anul cu noi recorduri meteorologice, spune Roxana Bojariu.
  • Pericolele stresului termic sunt legate de limitele capacității de adaptare a organismelor vii la episoadele caniculare prelungite.
  • Cea mai mare temperatură din România a fost înregistrată în urmă cu 73 de ani. Pe 10 august 1951, în Bărăgan, temperatura a urcat până la 44,5 grade Celsius.
  • Cea mai ridicată temperatură pe Pământ a fost de 56,7 grade Celsius, înregistrată în Furnace Creek Ranch, California, din Valea Morții, Statele Unite, la 10 iulie 1913.

Meteorologii Accuweather au publicat prognoza meteo pentru luna august

Specialiștii au dezvăluit zilele caniculare și momentul în care România va scăpa de valul de căldură extremă. Potrivit previziunilor, temperaturile ridicate vor persista în majoritatea orașelor din țară, inclusiv în București.

Prognoza pentru luna august în București arată o serie de zile caniculare, cu temperaturi ce vor atinge și depăși 37 de grade Celsius. Astfel, primele zile ale lunii vor fi dominate de un val de căldură intensă, cu temperaturi maxime de 37°C pe 1 și 8 august, și 39°C pe 2 și 9 august. Aceste temperaturi extreme vor continua până pe data de 11 august, când se vor înregistra 39°C.

 

SURSĂ FOTO: gorjonline.ro

 

CITIȚI ȘI:

Alerte de CANICULĂ până la mijlocul lunii. 41 grade Celsius, resimțite azi în sudul țării

Valurile de CĂLDURĂ și riscul „sabiei lui Damocles.” SOLUȚII pentru rețele mai solide în România, pe timp de caniculă – ANALIZĂ

Anunț oficial | Pe ce dată scapă România de CANICULĂ, potrivit meteorologilor Accuweather

De ce România nu a avut cer roșu-portocaliu ca în Grecia de la PRAFUL SAHARIAN. Climatolog: ”Să ne îngrijoreze mai mult poluarea locală”

A terminat Facultatea de Jurnalism. Iubește să afle despre oameni și despre poveștile lor, dar și să prezinte la cald informații interesante care să-i ajute pe cei dornici  de a fi la curent cu ... vezi toate articolele

Citește și