“Calea Luminii” s-a aprins din nou la Târgoviște, la veche cetate de scaun a Țării Românești. Ieri după-amiază, mii de credincioși au luat parte la evenimentul unic creat, în urmă cu 21 de ani, de artistul plastic și profesorul Mihai Șerbănescu.
Anunțul a fost făcut, ieri, de Arhiepiscopia Târgoviștei, când instituția a făcut public programul Slujbelor Pascale, ce vor fi oficiate de către Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon.
Anul acesta, joi, 29 aprilie, în ziua în care la biserică se săvârșește Denia celor 12 Evanghelii, credinciosii au luat putea lua parte la evenimentul specific orașului Târgoviște – „Calea Luminii”. Anul trecut, din cauza faptului că România se afla în stare de urgență, evenimentul nu a mai avut loc,
Pictorul Mihai Șerbănescu, inițiatorul evenimentului care s-a bucurat, cel puțin în ultimii ani, de un mare succes aprinde, cu ajutorul târgoviștenilor, mii de lumânări care împodobesc zona dintre Catedrala Mitropolitană din Târgoviște, Bulevardul Carol I până la gara din oraș.
Lumânările au fost aşezate pe un traseu mult mai scurt decât în anii precedenți, de pe treptele Mitropoliei și până pe platoul Mihai Viteazul.
Evenimentul, unic în ţară, are loc în fiecare an în Săptămâna Patimilor şi a fost iniţiat în urmă cu 22 ani de pictorul târgoviștean Mihai Şerbănescu.
„După 22 de ediţii, după ce am trecut prin multe ploi, vânt, furtună şi totul s-a făcut neîntrerupt, ne dăm seama că cerul ne iubeşte. Atunci singur că nu am decât o reverenţă în faţa celor care pun umărul la această întâmplare din Târgovişte, Calea Luminii”, a declarat, la eveniment, Mihai Şerbănescu, autorul acestui proiect.
Atmosfera celor 2021 de lumînări de pe ,,Calea Luminii”, aşezate în jurul statuii lui Mihai Viteazul, din paiaţa cu acelaşi nume, a fost completată de un fundal muzical de excepţie – Doina – intrepretata de regretatul interpret de muzică folk Lorin Stănescu.
Conform credinței creștine, în această zi a avut loc moartea lui Iisus Hristors, care a fost răstignit și a murit pe cruce pentru răscumpărarea neamului omenesc de sub jugul păcatului strămoșesc.
Acestă tristă zi pentru creștinism mai este numită și Vinerea Paștelui, Vinerea Patimilor, Vinerea Neagră sau Vinerea Seacă şi, potrivit tradiţiei, este zi de post negru, adică nu se bea decât apă toată ziua.