Biserica Ortodoxă îl pomenește în data de 22 aprilie pe Sfântul Teodor, născut în satul Sicheon din Galatia. Încă din copilărie, acesta – râvnind spre viața ascetică – a îndrăgit postul și rugăciunea.
Mamei sale, care dorea să-l înroleze în armată, i-a apărut în vis Sfântul Mucenic Gheorghe spunându-i că Teodor era chemat la slujirea împăratului Cerurilor, și nu cea a împăratului pământesc.
Atât Sfântul Gheorghe cât și Maica Domnului aveau să i se arate în numeroase rânduri Cuviosului Teodor, povățuindu-l și salvându-l din cursele vrășmajului diavol.
Pentru râvna deosebită și pentru dragostea sa, Dumnezeu i-a dăruit Sfântului Teodor darul facerii de minuni. El a devenit, astfel, cunoscut mai ales că vindecător al bolilor.
Sfântul Teodor Sicheotul a fost numit Episcop în Anastasiopolis, în pofida voinței lui, unde a păstorit vreme de 11 ani, după care s-a întors la mănăstirea de metanie, unde s-a nevoit până la sfârșitul vieții sale.
Sfântul Cuvios Teodor Sicheotul s-a mutat la Domnul la anul 613, în vremea domniei împăratului bizantin Heraclius.
Vineri, 23 aprilie, se face pomenirea Sfântului Mucenic Gheorghe. (Sursa: CrestinOrtodox.ro)
Credincioșii vor putea merge la biserică de Paști, restricția de circulație fiind ridicată în noaptea de Paște ortodox, la fel cum s-a întâmplat și la cel catolic.
Premierul Florin Cîțu a afirmat, înainte de aceste sărbători religioase importante, în urma întâlnirii cu reprezentanții cultelor religioase din România, că vor fi modificate restricțiile de circulație pentru ca românii să poată participa la slujbele de Paște.
Șeful executivului a spus, de asemenea, că a cerut ajutorul preoților pentru a-i convinge pe credincioși să se imunizeze împotriva COVID-19.
Președintele Klaus Iohannis a susținut că autoritățile trebuie să găsească soluții, astfel încât oamenii să poată merge la biserică de sărbătorile de Paște.
Klaus Iohannis a declarat că pandemia de COVID-19 trebuie gestionată într-un mod care să permită familiilor să se reunească de Paște.