Calendar creștin ortodox, 29 aprilie 2021. Ce sfinți sunt pomeniți astăzi

Publicat: 29 04. 2021, 13:47
Actualizat: 29 04. 2021, 13:52
FOTO - ilustrativ

Biserica Ortodoxă îi pomenește în Joia Mare pe Sfinții Nouă Mucenici din Cizic, cei care au luat cununa muceniciei în secolul al III-lea, în timpul persecuțiilor împotriva creștinilor.

Numele Sfinților Nouă Mucenici sunt: Teognid, Ruf, Antipatru, Teostih, Artema, Magn, Teodot, Tavmasie și Filimon. Aceștia, deși aveau origini diferite, s-au întâlnit în cetatea Cizic, unde au propovăduit credința creștină.

Fiind prinși de către autorități, au refuzat să se lepede de credința în Hristos, fiind supuși la numeroase chinuri, iar într-un final, omorâți prin tăierea capului.

Pe locul în care acești mucenici au primit martiriul, a fost ridicată o biserică, în vremea domniei împăratului Constantin cel Mare, în care au fost așezate sfintele lor moaște. Tradiția a consemnat numeroase minuni petrecute la raclă cu moaștele acestor sfinți.

Tot astăzi se face pomenirea:

  • Sfântului Avxivie;
  • Sfântului Vasile de Ostrog, unul dintrei cei mai iubiți sfinți ai sârbilor.

Vineri, 30 aprilie, se face pomenirea Sfântului Apostol Iacob, fratele Sfântului Ioan Evanghelistul. (Sursă: CrestinOrtodox.ro).

Credincioșii vor putea merge la biserică la Slujba de Înviere! Restricția de circulație va fi ridicată în nopțile de Paște catolic și ortodox / BOR confirmă înțelegerea cu autoritățile

Credincioșii vor putea merge la biserică de Paști, restricția de circulație fiind ridicată în noaptea de Paște ortodox, la fel cum s-a întâmplat și la cel catolic.

Premierul Florin Cîțu a afirmat, înainte de aceste sărbători religioase importante, în urma întâlnirii cu reprezentanții cultelor religioase din România, că vor fi modificate restricțiile de circulație pentru ca românii să poată participa la slujbele de Paște.

Șeful executivului a spus, de asemenea, că a cerut ajutorul preoților pentru a-i convinge pe credincioși să se imunizeze împotriva COVID-19.

Ce nu trebuie să faci în Vinerea Mare. Obiceiuri și tradiții

Vinerea Mare, care se mai numește şi Vinerea Paştelui, Vinerea Seacă sau Vinerea Patimilor, este ziua în care Iisus Hristos a fost răstignit și a murit pe cruce, spre mântuirea întregii omeniri.

Vinerea Mare este ultima vineri din Postul Paștelui și este zi de post negru, adică nu se bea decât apă toată ziua.

De asemenea, Vinerea Mare este zi aliturgică, adică nu se săvârşeşte niciuna dintre cele trei Sfinte Liturghii. În Vinerea Mare, în mijlocul bisericii, se scoate Sfântul Epitaf, pânza care are pe ea chipul Mântuitorului. Credincioşii trec pe sub acest epitaf până în după-amiaza zilei de sâmbătă.