Calendar ortodox, 2 martie 2021. E pomenit Sfântul Nicolae Planas, ocrotitorul celor căsătoriți
Pe 2 martie 2021 se împlinesc 89 de ani de la trecerea la cele veșnice a Sfântului Nicolae Planas, ocrotitorul celor căsătoriți.
Întreaga viață a sfântului Nicolae Planas a fost una caracterizată de jertfă, el trăind în mijlocul oamenilor și fiind o pildă vie de viețuire creștină.
Sfântul Nicolae Planas este cunoscut că ocrotitor al celor căsătoriți, deoarece multe sunt familiile care, în urma rugăciunilor către sfânt, au dobândit liniștea. Acest fapt nu înseamnă neapărat că atunci când îi cerem ajutorul în rugăciune, vom fi feriți de ispite, ci mai degrabă, să avem credința că prin ajutorul sfântului, vom avea puterea de a le birui.
Sfântul Teodot s-a născut în Galatia (Asia Mică) și a fost episcop al cetății Cirene din Cipru
În timp ce împăratul Liciniu (311-324) îi persecuta pe creștini pentru că nu aduceau jertfe zeilor, Teodot le cerea păgânilor să se închine lui Hristos.
Când Sabin, conducătorul insulei Cipru, l-a sfătuit pe Teodot să se lepede de Hristos, acesta a răspuns:
Dacă ai ști tu bunătatea Dumnezeului meu, în Care îmi pun eu nădejdea, și Care în urmă acestor chinuri mă va încununa pe mine cu fericită nemurire, și tu ai vrea să suferi aceste chinuri numai să dobândești ceea ce am”
Este întemnițat și supus la diverse chinuri. La început, l-au pus pe un grătar de fier sub care au aprins un foc, apoi i-au bătut cuie în tălpi și l-au pus să meargă.
Mulți din cei ce au văzut cu câtă răbdare îndură chinurile, au primit credința în Hristos. Sfântul Teodot a fost eliberat în vremea Sfântului Constantin cel Mare și a trecut la cele veșnice în anul 326.
Tot pe 2 martie se face pomenirea:
-Sfântului Mucenic Isihie Sincliticul;
-Sfântului Mucenic Cvint;
-Sfântului Mucenic Tribimiu;
-Sfântului Mucenic Nestor;
-Sfântului Apostol Parmena;
-Sfintei Eutalia;
-Sfântului Mucenic Troadiu;
-Sfinților Mucenici Andronic și Atanasia;
-Sfântului Nicolae, preotul din Plană;
-Sfântul Ioachim din Itachi.
Miercuri, 3 martie, se face pomenirea Sfinților Mucenici Eutropiu, Cleonic și Vasilisc. (Sursă: CrestinOrtodox.ro)
Calendar Ortodox – Moșii de iarnă 2021. Când pică Sâmbăta Morților
Moșii de iarnă, care anul acesta se prăznuiesc pe 6 martie, marchează începutul celor șapte Sâmbete ale Morților, care se încheie înainte de Săptămâna Mare a Paștelui.
Anul acesta Moșii de iarnă sunt prăznuiți în martie, deoarece Paștele este sărbătorit pe 2 mai. La câteva zile după, pe 9 martie, sunt prăznuiți și Moșii de primăvară.
Biserica Ortodoxă îi pomenește pe cei trecuți în neființă de Sâmbăta Morților, când sunt ținute Slujba Parastasului și cea a Sfintei Liturghii.
Cei care merg la slujbă aduc deobicei colivă, colac sau turtă, o sticlă de vin și un pomelnic pe care sunt trecute numele celor care au mers în Împărăția Cerurilor. De asemenea, enoriașii aprind lumânări în memoria celor decedați. Află care e greșeala pe care o fac românii în ziua de pomenirea morților!
Pomenirea morților, la români
Moșii de primăvară – sâmbăta din preajma Mucenicilor;
Moșii de vară – sâmbăta dinaintea Rusaliilor;
Moșii de toamnă – prima sâmbătă din luna noiembrie;
Moșii de iarnă – sâmbăta dinaintea Duminicii Lăsatului Sec de carne.