VIDEO. Călin Alexandru (DSU): Ne așteptăm ca în ianuarie-februarie să înceapă valul 5, iar mare parte din cazuri să ajungă în UPU
This browser does not support the video element.
Medicul Călin Alexandru, de la Departamentul de Situații de Urgență (DSU), a declarat, joi, că se așteaptă ca la sfârșitul lunii ianuarie-începutul lunii februarie, România să se confrunte cu un al cincilea val al infectărilor. El a spus că li s-a cerut medicilor de la Unitățile Primiri Urgențe să identifice spații suplimentare.
„Din discuțiile și estimările primite de la specialiști, ne așteptăm ca la sfârșitul lunii ianuarie-începutul lui februarie să ne confruntăm cu un al cincilea val.
Am discutat cu colegii de la UPU. Omicron este foarte transmisibilă, dă în majoritatea cazurilor simptome ușoare, dar ne așteptăm ca o bună parte să ajungă și la UPU. De aceea le-am cerut colegilor să evalueze posibilitatea de extindere a spațiilor pentru triajul pacienților. Sunt unități care au identificat spații în spitale, altele au posibilitatea de a aduce containere”, a declarat Călin Alexandru.
Este înregistrată o creștere exponențială a numărului de cazuri, cele mai multe generate de Omicron
La rândul lui, medicul Valeriu Gheorghiță a atras atenția, că din datele experților din Danemarca, Norvegia, Marea Britanie, dar și din celelalte țări limitrofe, rezultă că este înregistrată o creștere exponențială a numărului de cazuri, cele mai multe generate de Omicron. Această variantă are o transmisibilitate mult mai mare și capacitatea de a ocoli răspunsul imun, a afirmat el.
Sunt deja date care sugerează și transmiterea aerogenă, ceea ce o face mult mai contagioasă, mai ales în spații închise, a explicat Gheorghiță.
Țările cel mai bine protejate vor fi cele cu rate crescute de vaccinare și rate crescute de doză booster.
„E nerelevant că avem clinic majoritatea cazurilor ușoare sau asimptomatice, acestea s-au raportat la persoane protejate prin vaccinare sau care au făcut boală anterior. Mesajul nostru e să nu plecăm de la ideea că o să scăpăm, la cât de contagioasă e această variantă. Să întârziem răspândirea acestei infecții, asta se face prin mas de prevenție, aerisirea spațiilor închise, vaccinarea”, a spus Valeriu Gheorghiță.
El a adăugat că impactul pe transmitere este uriaș și că în Marea Britanie a fost deja înregistrat un deces din cauza noii variante.
Gheorghiță: Experții din Norvegia spun că fără măsuri clare se poate ajunge la 300.000 de cazuri pe zi
„În Norvegia, experții spun că fără introducerea unor măsuri clare de limitare se poate ajunge la 300.000 de cazuri pe zi față de 1.000 cât sunt acum. În Marea Britanie, se așteaptă ca fără măsuri de limitare, să se ajungă la un milion de cazuri pe zi de la 70 – 75.000 câte sunt acum.
Impactul pe transmitere este uriaș. Nu știm dacă persoanele vulnerabile vor face sau nu forme ușoare, dar să nu experimentăm asta. Supraveghem ce se întâmplă în țările europene.
În Marea Britanie a fost deja înregistrat un deces din cauza Omicron, lucrurile nu sunt simple și nu trebuie ignorate, nu trebuie să ne confruntăm cu un nou val.
Omicron e cât se poate de transmisibil”, a spus Valeriu Gheorghiță.