Camera Deputaților a decis că instituțiile publice nu vor mai putea solicita copii ale actelor

Publicat: 13 10. 2021, 15:10
Fotografie cu caracter ilustrativ. Sursa: Shutterstock

Camera Deputaților a votat, miercuri, completarea OUG 41/2016 privind stabilirea unor măsuri de simplificare la nivelul administrației publice, ordonanță care prevede că instituțiile publice nu vor mai putea solicita copii după acte.

Proiectul urmează să ajungă la președintele Klaus Iohannis, pentru promulgare, după cum informează Adevărul.

Propunerea a fost inițiată de deputatul PNL George Tuță, alături de alți 101 parlamentari.

Inițiatorul legii spune că această lege vizează interzicerea copiilor inutile, care se adaugă la deja celebrul dosar cu șină.

„În prezent, statul emite nişte documente pe care le cere din nou. De aceea era nevoie să facem o simplificare a birocraţiei, să mai facem un pas spre digitalizarea statului. Sunt în vigoare 800 de legi prin care se solicită copii după acte pe care tot statul le-a emis. Prin actuala lege, instituţiile vor fi nevoite să recurgă la soluţii simple să transmită acte între ele, de exemplu prin email. Pe mai departe, vreau ca fiecare dintre noi să ajute la implementarea acestei legi, să îi încurajăm pe cei din administraţia publică să nu fie reticenţi la schimbare, ci să privească spre viitor”, spune deputatul.

Ce prevede legea adoptată de Camera Deputaților

Proiectul de lege adoptat miercuri de Camera Deputaților le interzice instituțiilor publice, dar și organelor de specialitate din administrația publică centrală, să solicite persoanelor fizice sau persoanelor juridice copii de pe avize sau alte documente care au fost emise de către instituții publice sau organe de specialitate ale administrației publice centrale în vederea soluționării cererilor pentru furnizarea unui serviciu public.

Instituţiile publice şi organele de specialitate ale administraţiei publice centrale solicită entităţilor care au emis documentele prevăzute la alin.(1), în format electronic, copii sau extrase de pe acestea în baza consimţământului expres al beneficiarului serviciului public, prevederile art.2 alin.(2) şi ale art.4 aplicându-se în mod corespunzător.

Dacă președintele Klaus Iohannis va promulga legea, actul normativ ar urma să intre în vigoare la data de 1 ianuarie 2022.