POVESTEA băiatului născut la o zi distanță de ziua lui Mozart. La 13 ani, Camil scrie partituri pentru o întreagă orchestră și compune două simfonii

Publicat: 17/06/2024, 09:00

Talentul, dăruirea și pasiunea sunt cuvintele care îl descriu cel mai bine pe Camil Tiron. Băiatul cântă la pian de la șase ani, iar acum, la 13 ani, face performanță pe note muzicale. Când nu studiază sau compune, citește totul despre muzică. Născut la o zi diferență de ziua compozitorului său preferat, Wolfgang Amadeus Mozart, mai exact pe 28 ianuarie, Camil a început să cânte la pian fără a cunoaște notele muzicale.

A fost îndrumat apoi de profesoara de pian, câștigând, rând pe rând, concursurile naționale și internaționale de pian. Adevăratul câștig pentru el a fost însă publicul în fața căruia iubește să cânte.

Fantezii, sonatine, sonate – de la joacă la performanță

Camil Tiron este elev al Liceului Teoretic „Ștefan Odobleja” și urmează cursurile la Școala Populară de Arte nr. 3 din București. Tânărul nu s-a mulțumit numai cu interpretarea la pian și a început să compună. La început, mai mult în joacă, a compus fantezii, sonatine, sonate, toate pentru pian, apoi a evoluat la compoziții complexe.

Ulterior, Camil a fost inclus în orchestra formată de dirijorul Corului Regal, Răzvan Apetrei, cu îndrăgitul său instrument, violoncelul. La 13 ani, Camil scrie deja partituri pentru o orchestră întreagă și lucrează în prezent la două simfonii.

În prezent, creația sa cuprinde peste 50 de opusuri, de la piese pentru pian și violoncel până la piese vocal-simfonice, dintre care 25 de lucrări pentru pian, trrei piese de muzică de cameră, 10 piese pentru orchestră și trei piese vocal-simfonice.

„Când era mic, a avut niște probleme de sănătate, însă știam că își revine atunci când îl auzeam cântând la pian”

Elena Tiron, mama lui Camil, a povestit despre călătoria muzicală a fiului său, dar și despre magia Crăciunului din 2022, care i-a adus lui Camil violoncelul mult dorit.

„Camil este o poveste frumoasă, un basm pe note muzicale. Nu avea cum să fie altfel. Este născut la o zi diferență față de compozitorul lui preferat Wolfgang Amadeus Mozart, pe 28 ianuarie. Când era mic a avut niște probleme de sănătate, însă știam că își revine atunci când îl auzeam cântând la pian, chiar dacă, pe vremea aceea nu știa notele. Firesc, i-am căutat o profesoară cu care a studiat, în particular, timp de cinci ani.

A descoperit concursurile de pian, naționale și internaționale, unde a obținut numeroase premii, dar adevăratul câștig pentru el a fost publicul în fața căruia iubește să cânte. Nu s-a mulțumit numai cu atât și a început să compună. La început mai mult în joacă: fantezii, sonatine, sonate, toate pentru pian. Pentru Crăciunul anului 2022 scrioarea lui adresată Moșului avea o singură dorință: un violoncel. Cum era de așteptat, instrumentul a venit la pachet și cu profesor, tot în particular.

În toamna anului 2023, la sfatul profesoarei de pian de atunci, l-am înscris la Școala de Arte nr. 3, București, unde s-a remarcat foarte repede. A fost inclus în orchestra formată de dirijorul Corului Regal, Răzvan Apetrei, cu îndrăgitul lui instrument, violoncelul. În cazul lui Camil, timpul se scurge mai încet. Altfel ar fi greu de explicat cum, pe lângă cele două instrumente, pianul și violoncelul, școala unde are rezultate foarte bune, el a reușit să învețe să cânte și la ocarină, blokflute, marimba, ukulele, chitară, tarabană, clavecin și spinetă.

Toate sunt necesare, întrucât el scrie deja partituri pentru o orchestră întreagă și lucrează în prezent la două simfonii. Una este aproape gata. Pentru asta a învățat singur un program pe calculator unde își scrie partiturile. Cu toate că el are numai un an de studiu la violoncel, profesorul lui l-a sfătuit să dea examen pentru a trece direct în anul VII de studiu. A obținut nota 10. Când nu studiază sau compune, citește, sigur tot despre muzică”, mărturisește Elena Tiron.

Premii obținute la concursurile de interpretare pian:

  • Premiul III, Concursul Internațional de Interpretare „Dan Cumpătă”, 2019
  • Premiul III, Concursul Național Allegretto, ediția a V-a, 2019
  • Premiul I, Concursul Național „Cei mai mici instrumentiști”, Colegiul Național de Muzică George Enescu, 2019
  • Premiul I de excelență, Concursul Național Talente Împlinite – Colegiul Național de Muzică George Enescu, 2019
  • Premiul I și Premiul Special pentru Originalitate, Concursul „Allegretto” ediția a X-a, 2022
  • Premiul I de excelență, Concursul Internațional Talente Împlinite – Colegiul Național de Muzică George Enescu, 2023
  • Premiul I de excelență, Concursul Internațional de interpretare „Scherzo”, 2023
  • Premiul I de excelență, Concursul Internațional „Mărțișoare muzicale”, Colegiul Național de Muzică George Enescu, 2023
  • Premiul special pentru compoziție și premiul I Special pentru interpretare la pian, în 9 iunie, la Concursul Lirika

Poveștile și realizările celor mai remarcabili copii și tineri din România

Camil a fost înscris în campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României”, desfășurată la nivel național de Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României.

Înscrierea  în campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României”, desfășurată la nivel național de Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României, este o recunoaștere a eforturilor și talentului lor. Această inițiativă are scopul de a susține și promova tinerii cu potențial în diverse domenii, contribuind astfel la dezvoltarea viitoare a țării.

Campania „100 de Tineri pentru Dezvoltarea României” urmărește descoperirea a 100 de copii și tineri talentați și performanți pe care să îi premieze pe 1 decembrie 2024, în cadrul unei gale a excelenței. Astfel, oricine poate face o propunere pe www.fundatiadanvoiculescu.ro.

Campania își propune să aducă în prim-plan poveștile și realizările celor mai remarcabili copii și tineri din România, care, prin pasiunea,e dedicarea și talentul lor, au reușit să se facă remarcați la nivel național și internațional.

Fie că vorbim despre excelență academică, performanțe artistice, implicare socială sau inovație în diverse domenii, acești tineri sunt adevărați ambasadori ai potențialului extraordinar al României.

În catalogul excelenței românești vor fi incluși olimpici internaționali, câștigători ai unor concursuri internaționale și naționale (medalii de aur, argint și bronz). Campania va prezenta modele de inspirație, ilustrând cu mândrie diversitatea talentelor din întreaga țară.

Selecția celor 100 de tineri se va realiza din educație, sport, cultură și inovație. Mai multe informații puteți afla pe fundatiadanvoiculescu.ro  


CITEȘTE ȘI:

POVESTEA Xeniei, fetița minune care la cinci ani face performanță pe acorduri de vioară. „Orice copil pe lumea asta are un har al lui”

Invenție REVOLUȚIONARĂ. Povestea tinerilor care transformă Pet-uri în plastic pentru imprimante 3D. „Totul pornește de la o sticlă”

POVESTEA micului pictor care a impresionat New York-ul, cu lucrarea care ilustrează Mănăstirea Radu-Vodă. „Dumnezeu lucrează prin oameni”

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Se complică ancheta în cazul familiei din Suceava care a murit când se întorcea din...
Tatăl lui Vlad Pascu, criminalul de la 2 Mai, filmat în ipostaze strigătoare la cer....
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
Tragedie în Dolj! Un băiat de doar 11 ani a murit, iar sora și mama...
Un român a fost arestat în Grecia pentru că ar fi dat foc intenționat unei...
Gabi Bădălău și Ramona Gabor, împreună după 15 ani! PRIMELE IMAGINI
Vedeta, suspectată că a apelat la medicamente pentru a slăbi RAPID. Face furori cu noua...
Staţiunile în care Marea Neagră s-a făcut verde. Turiştii evită să facă baie, dar experţii...
Vaticanul a dezvăluit abia acum adevărul. "Fecioara Maria care plânge" din Trevignano, un fals?
Traficul pe Valea Oltului va fi suspendat timp de o lună. Se fac defrișări pentru...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
IGPR: care este, de fapt, marja de toleranță a RADARULUI?
Tabloul complet şi programul sferturilor de finală de la UEFA Euro 2024
Au fost descoperite resturi din SCOARȚA PRIMORDIALĂ a PĂMÂNTULUI!
Ordinul UE, lege și în România. Se montează obligatoriu pe mașină de la 1 iulie...
Suntem spionați tot timpul. Oamenii care văd tot ce facem
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat!...
Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, dacă într-un măr sunt 3 viermi și tu mănânci unul,...
Ce hoteluri oferă transferuri gratuite de la aeroport cu elicopterul?
×