Mihai Căldăraru s-a născut în data de 25 mai 1986. Abandonat de părinți încă de la naștere, mai mult de jumătate din viață și-a petrecut-o la orfelinat, iar greutățile prin care a trecut de-a lungul timpului l-au determinat să se implice, permanent, în viața celor al căror destin este potrivnic. A venit în sprjinul persoanelor cu dizabilități și a copiilor defavorizați din mediul rural, iar formula lui de salut este „Doamne ajută!”
Asociația „Din Inimă pentru Viață”, o organizație umanitară dedicată sprijinirii celor mai vulnerabili membri ai societății, a sărbătorit un an de activitate neîntreruptă la Gara de Nord din București.
De peste un an, această inițiativă a adus speranță și alinare în viețile celor fără adăpost și ale persoanelor cu venituri mici, oferindu-le în fiecare sâmbătă o masă caldă.
La început, acest proiect a început literalmente modest, dar Mihai Căldăraru – omul mic, cu suflet mare, așa cum i se mai spune – a fost optimist, iar visul său s-a materializat. Alături de el, Mihai Roșca, – vicepresedintele asociatiei – mergea prin Gara de Nord, prin parcul din fața gării și pe bulevardul Grivița, chemând oamenii fără adăpost la masă.
„Fiecare pas pe care-l fac este în direcția ajutorării copiilor, bătrânilor și Persoanelor cu Dizabilități să trăiască o viață mai bună și mai frumoasă”, spune Mihai Căldăraru.
Mihai Căldăraru a urmat cursurile unei Școli de Arte și Meserii, apoi Școala Populară de Artă și un curs de inspector de resurse umane. Părăsind, în cele din urmă, orfelinatul a putut înțelege drama copiilor instituționalizați, așa că și-a dedicat timpul, energia și toate resursele interioare pentru ajutorarea acestora. Prima slujbă a fost aceea de ajutor într-un restaurant, la spălat de vase.
Cei abordați erau surprinși și nedumeriți de invitație, întrebându-se cum de cineva îi cheamă pur și simplu, fără nicio condiție, la o masă.
„Se uitau uimiți la noi, faceau ochii mari, nevenindu-le să creadă că este real, ca cineva, într-adevăr îi cheamă la masă”, povestește Mihai Roșca.
„Totuși, după asigurări repetate ca invitatia este reală, se urneau cu greu din loc, unii dintre ei târându-și cu greu picioarele pe asfalt după noi pentru că mulți dintre ei sufereau de anumite probleme locomotorii si ne urmau cu oarecare suspiciune”, a mai spus vicepreședintele Asociației „Din Inimă pentru Viață” .
Campania „Sărăcia Distruge Omenia” a adus în fața publicului nu doar o realitate dureroasă, dar și o soluție – implicarea directă. Prin oferirea unei mese calde, Mihai Căldăraru și echipa sa au reușit să pună un zâmbet pe fața celor care au pierdut totul. Deși pentru mulți o masă poate părea un lucru banal, pentru persoanele fără adăpost, este o formă de mângâiere și speranță.