Campanie concentrată împotriva stupefiantelor în licee. ANA, prefectul Capitalei și naționala de rugby: “Drogurile nu fac echipă cu viața ta“
Agenția Națională Antidrog (ANA), Prefectura Capitalei și „Stejarii” – Naționala de rugby a României – au lansat joi o campanie concentrată de prevenire a consumului de stupefiante în liceele din București. Deviza și mesajul echipei „ANA, Prefectul și Stejarii” pentru juvenili este: “Drogurile nu fac echipă cu viața ta“. Primul meci antidrog din 2024 s-a disputat în sala de sport a Colegiului Național ”George Coșbuc” din București. Instituția Prefectului Municipiul București a semnat joi, 8 februarie 2024, un parteneriat strategic cu Federația Română de Rugby pentru a conștientiza și preveni consumul de droguri în rândul tinerilor din școlile din Capitală, în coordonarea ANA.
ANA și Prefectura București au fost reprezentate la vârf de Comisarul-șef al agenției, Ramona Dabija și prefectul Capitalei, Rareș Hopincă. Pachetul de mijloc a fost betonat de reprezentanul “Stejarilor”, preşedintele Federaţiei Române de Rugby, Alin Petrache. Echipa națională de rugby a României este singura reprezentativă a țării care a lipsit o singură ediție la Campionatul Mondial, de la înființarea competiției!
Rareș Hopincă, prefectul Municipiului Buurești: Nu doar semnăm un parteneriat, ci este și un proiect cu foarte mult sens. Ne unim eforturile pentru a lupta împotriva drogurilor, We TACKLE the DRUGS, placăm drogurile împreună. Mulțumesc foarte mult pentru implicare lotului național de rugby, Federației Române de Rugby și sunt absolut convins că împreună vor avea impactul dorit în rândurile tinerilor.
Azi placăm drogurile
Astăzi placăm drogurile. Cred că este ceva normal, poate un pic inedit pentru ceea ce înseamnă acest proiect comun. Este un proiect frumos, Prefectură – Federaţia Română de Rugby pentru că trebuie să ne implicăm în această luptă contra drogurilor, iar eu cred că mişcarea, sportul, valorile pe care le promovăm cu siguranţă vor aduce copii mai curaţi, mai bine informaţi şi copii care să stea departe de această problemă care înseamnă drogurile, a afirmat Alin Petrache, preşedintele Federaţiei Române de Rugby.
O abordare de comunicare diferită
Joi, 8 februarie a.c., reprezentanții Agenției Naționale Antidrog (ANA) au susținut o serie de abordări inedite în campania de prevenire a consumului de droguri, pentru elevii Colegiului Național ”George Coșbuc” din București, în parteneriat cu echipa națională de rugby a României și cu Instituția Prefectului Municipiului București, comunică ANA.
Copiii și adolescenții au putut comunica la firul ierbii atât cu specialiștii, cât și cu jucătorii de rugby ai echipei naționale. Demersul vizează promovarea alegerilor și alternativelor sănătoase de petrecere a timpului liber, prin practicarea sportului, de exemplu.
Maratonul antidrog
Astfel de acțiuni vor continua și în perioada următoare, prevenirea consumului de droguri în mediul școlar fiind o prioritate a specialiștilor antidrog în dezvoltarea unor abilităţi de viaţă necesare luării unor decizii informate, corecte şi responsabile în ceea ce privește consumul de substanțe, propune ANA.
În 2023, specialiștii centrelor de prevenire, evaluare și consiliere antidrog ale Agenției Naționale Antidrog au intensificat activitățile interactive de prevenire a consumului de droguri în școlile și universitățile din România, desfășurând, la nivel național, 23.500 de evenimente tematice, la care au participat și au beneficiat de informații de specialitate 314.290 de elevi și 18.940 de cadre didactice.
ANA, în sprijinul copiilor, profesorilor și părinților
ANA implementează, în mediul școlar, proiecte și campanii naționale și locale de prevenire a consumului de droguri, organizând și sesiuni de instruire în domeniul prevenirii consumului de droguri adresate profesorilor, în scopul identificării semnelor de consum în rândul elevilor și creării unei rețele de sprijin în situații critice.
Beneficiarii proiectelor și campaniilor de prevenire a consumului de droguri sunt elevii din clasele primare, gimnaziale și liceale, părinții, dar și specialiștii din domeniile de activitate care intră adesea în contact cu tinerii, precum: cadrele didactice, psihologi, asistenți sociali, polițiști, jandarmi, asistenți medicali, medici etc.