Campanie de emitere de mesaje false în numele ANAF. Avertismentul Agenției pentru contribuabili

Publicat: 20 03. 2024, 18:51
Actualizat: 20 03. 2024, 19:35
Campanie de emitere de mesaje false în numele ANAF

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) avertizează cu privire la o nouă campanie de emitere de mesaje false în numele Agenției, prin care sunt solicitate informații privind facturile emise prin sistemul e-Factură, potrivit unui comunicat de presă remis miercuri.

„Reiterăm avertizarea privind campaniile de mesaje false transmise în numele ANAF, prin care contribuabililor le sunt solicitate informații privind facturile emise în sistemul e-Factura pentru societățile pe care le administrează sau la care lucrează”, transmite ANAF prin intermediul comunicatului de presă.

Potrivit sursei citate, mesajele false sunt transmise cetățenilor prin intermediul adresei de e-mail dan.stanciu@m-finante.com. ANAF atrage atenția că această adresă de e-mail nu aparține Agenției Naționale de Administrare Fiscală și sfătuiește cetățenii să nu dea curs solicitărilor remise prin intermediul e-mailului.

„Precizăm că serviciile oferite de RO e-Factura sunt accesibile prin SPV (Spațiul Privat Virtual), respectiv prin API (interfața pentru depuneri/interogări automate). Serviciul Spațiul Privat Virtual, pus la dispoziția contribuabililor, gratuit, a fost creat și dezvoltat pentru o comunicare securizată cu instituția. De asemenea, contribuabilii pot obține informații fiscale cu caracter general la CALL CENTER ANAF 031.40.39.160”, a mai transmis ANAF.

Mesajele false în numele ANAF sunt emise aproape lunar de către angajați falși ai agenției. Cea mai recentă campanie de phising prin intermediul mesajelor false constată de ANAF a avut loc la finele lunii ianuarie, iar înainte de asta, acest lucru s-a mai întâmplat și la finele lunii decembrie.

La finele lunii ianuarie, mesajele false erau trimise prin intermediul adresei de e-mail anaf@m-finante.com.

În plus, ANAF precizează că serviciile oferite de RO e-Factura sunt accesibile prin SPV (Spațiul Privat Virtual), respectiv prin API (interfața pentru depuneri/interogări automate).

„În contextul obligativității sistemului informatic Ro e-Factura B2B (Business to Business) de la data de 1 ianuarie 2024, preocuparea companiilor de a se conforma este speculată de persoane rău intenționate cu scopul de a frauda sau obține informații cu caracter confidențial, astfel că vă recomandăm atenție sporită!”, explică ANAF, în același comunicat.