Universitatea Babeș-Bolyai va amenaja, în parteneriat cu administrația locală, un complex de cercetare, dezvoltare și inovare, în cartierul Lomb, care devine încet un „Palo Alto” de România.
Un nou complex de cercetare va fi realizat de Primăria Cluj-Napoca în parteneriat cu Universitatea Babeș-Bolyai, în cartierul Lomb, care își conturează tot mai clar statutul de „pol” al inovării și dezvoltării la nivel național. Planul urbanistic zonal al viitorului Science Campus Cluj a fost lansat în consultare publică de municipalitate.
Proiectul a fost realizat arhitecților de la KXL Studio, în urma unui concurs internațional de soluții organizat de municipalitate, în cadrul unui contract în valoare de 1,7 mil euro.
Viitorul centru de cercetare și inovare va fi localizat pe o suprafață de 6,48 hectare, pe un teren aflat în proprietatea municipiului Cluj-Napoca. Din suprafața totală, 3,48 hectare îi vor reveni Primăriei pentru realizarea unui Science Center, a unei piețe urbane și terenuri de sport, iar o suprafață de 3 hectare îi va reveni Universității Babeș-Bolyai pentru realizarea unui complex de cercetare, dezvoltare și inovare.
Terenul vizat este situat în cartierul Lomb al municipiului Cluj-Napoca, în vecinătatea celor două clădiri ale Cluj Innovation Park (CREIC și TEAM).
Complexul va cuprinde următoarele obiective de investiții:
Conform Planului urbanistic general aprobat prin HCL nr. 493/22.12.2014, în vigoare, amplasamentul se află în intravilanul municipiului Cluj-Napoca, în afara perimetrului de protecție istorică, iar parcela beneficiază de acces direct la rețele tehnico-edilitare din zonă. Amplasamentul vizat se află într-o zonă cu risc mare / foarte mare de alunecări de teren și intră într-o zonă cu servituți aeronautice față de Aeroportul Internațional „Avram Iancu”.
În ceea ce privește circulația în zonă, strada Tiberiu Popoviciu își va păstra profilul existent, cu adăugarea în plus a unor trasee pentru piste de biciclete pe fiecare sens de circulație. Sistemul rutier proiectat este dimensionat astfel încât să răspundă nevoilor următorilor 10 ani, se mai arată în proiect, iar toate străzile publice vor fi amenajate cu îmbrăcăminte asfaltică. Pe terenurile studiate se vor amenaja alei pietonale ce vor face legătura cu domeniul public.
Investiția propusă se va realiza la inițiativa Primăriei Cluj-Napoca și a Universității Babeș-Bolyai, din fonduri publice. Investiția dorită va facilita implementarea unei zone inovative care înglobează activități compatibile și benefic alăturate pentru o dezvoltare mai rapidă și integrată a proceselor și a utilizatorilor, pe diverse planuri: academic, științific, sportiv, creativ etc. Autoritatea publică va prioritiza și etapiza investițiile necesare pentru o dezvoltare coerentă a noului ansamblu urban.
Cartierul Lomb reprezintă la nivelul orașului Cluj-Napoca o zonă periferică, în curs de dezvoltare, care dorește să devină o zonă științifică a orașului. Aceasta joacă un rol important în reputația și caracterizarea orașului, cunoscut pentru evoluțiile sale exponențiale pe partea științifică, economică și high tech. Astfel, zona se conturează tot mai mult într-un „Palo Alto de România”, cartierul din Silicon Valley care a găzduit de-a lungul timpului cele mai mari firme de tehnologie ale lumii, de la Google și Facebook, la PayPal sau Tesla.