Prima pagină » Actualitate » Cancelarul Austriei vizitează Bulgaria / Ce anunț a făcut Karl Nehammer în privința aderării României la Spațiul Schgengen

Cancelarul Austriei vizitează Bulgaria / Ce anunț a făcut Karl Nehammer în privința aderării României la Spațiul Schgengen

Cancelarul Austriei vizitează Bulgaria / Ce anunț a făcut Karl Nehammer în privința aderării României la Spațiul Schgengen

Austria îşi menţine veto-ul faţă extinderea Spaţiului Schengen atât timp cât acesta „nu funcţionează”. Poziția oficială îi aparține chiar cancelarului Karl Nehammer, care a făcut acest anunț fix înaintea unei vizite în Bulgaria.

Nehammer a cerut „sprijin deplin pentru Bulgaria şi România şi măsuri concrete din partea Comisiei Europene pentru întărirea protecţiei frontierei externe a UE”.

Karl Nehammer: „Spațiul Schengen nu funcționează”

„Atât timp cât spaţiul Schengen nu funcţionează, şi, spre exemplu, Germania desfăşoară controale la frontiere cu alte state membre Schengen precum Austria, la fel cum procedează şi multe alte state europene, nu putem extinde acest Spaţiu. De aceea, veto-ul Austriei rămâne în vigoare până când situaţia se va schimba fundamental”, a declarat cancelarul Karl Nehammer.

Luni, scrie SwissInfo, Nehammer şi ministrul de Interne al Austriei, Gerhard Karner, se vor deplasa la graniţa dintre Bulgaria şi Turcia.

Înaintea vizitei, Nehammer a cerut „sprijin deplin pentru Bulgaria şi România şi, în fine, măsuri concrete din partea Comisiei Europene pentru întărirea protecţiei frontierei externe. Bulgaria trebuie să fie în poziţia de a construi o protecţie a frontierei la fel de robustă ca Grecia. Pentru aceasta, trebuie puse la dispoziţie fondurile necesare din bugetul UE”.

„Trebuie să apăsăm şi mai tare pe frână în privinţa azilului, nu doar în Austria, ci în toată Europa” – Karl Nehammer

Scopul vizitei în Bulgaria

Cancelarul austriac dorește să discute problema imigrației cu preşedintele bulgar Rumen Radev, cu prilejul vizitei în această țară.

„Bulgaria are nevoie de sprijin rapid şi adecvat pentru protecţia frontierei externe cu Turcia. Gardul de frontieră al Greciei poate servi ca model”, a mai spus cancelarul.

Numărul mare de migranţi reţinuţi în Austria arată că „sistemul Schengen este nefuncţional, iar atât timp cât acest sistem şi protecţia frontierelor externe nu funcţionează, nici nu poate exista o extindere”.

Până acum, Comisia Europeană a refuzat să furnizeze fonduri pentru ziduri, garduri şi sârmă ghimpată, dorind numai să sprijine infrastructura de la frontieră. În decembrie, C.E. a declarat că revine Bulgariei să decidă ce mijloace foloseşte pentru a-şi proteja frontierele.

Nehammer reclamă faptul că Bulgaria este lăsată să apere singură graniţa sa  cu Turcia (frontier externă a UE), lungă de aproximativ 240 km. În context, el remarcă imaginile video postate pe reţelele sociale care arată cât de uşor sunt trecute barierele actuale de la graniţa bulgaro-turcă.

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele

Citește și